Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023

Κοινοβουλευτική παρέμβαση ΚΚΕ: Να προχωρήσουν άμεσα, με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση, τα αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά έργα σε Ιεράπετρα, Αμφιλοχία, Λουτράκι και Ωραιόκαστρο, που απεντάχθηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ).



 


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Υποδομών & Μεταφορών

 

Θέμα: Να προχωρήσουν άμεσα, με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση, τα αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά έργα σε Ιεράπετρα, Αμφιλοχία, Λουτράκι και Ωραιόκαστρο, που απεντάχθηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ).

 

Οι τελευταίες εξελίξεις με την απένταξη από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) σημαντικών αντιπλημμυρικών και εγγειοβελτιωτικών έργωνδεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Επιβεβαιώνουν ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα υπερμνημόνιο, όπου τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και οι ανάγκες όχι μόνο δεν χωράνε, αλλά είναι και προαπαιτούμενο η διαρκής συντριβή τους, για να πιάνονται τα ορόσημα της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Συγκεκριμένα απεντάχθηκαν τα εξής έργα: «Υποπράξη 1. Κατασκευή συμπληρωματικών έργων ταμιευτήρα Μπραμιανού, αντιπλημμυρικών έργων Γρα Λυγιάς και φράγματος Μύρτου Π.Ε. Λασιθίου Κρήτης» με προϋπολογισμό 60.123.000 ευρώ,  «Υποπράξη 2. Εγγειοβελτιωτικά έργα παραλίμνιων περιοχών Αμβρακίας - Αμφιλοχίας και Βάλτου Α' Φάση Ν. Αιτωλοακαρνανίας»με προϋπολογισμό79.010.000 ευρώ, «Υποπράξη 3. Έργο Αντιπλημμυρικής Προστασίας του Δήμου Λουτρακίου Περαχώρας Αγ. Θεοδώρων (Β' Φάση)»με προϋπολογισμό25.500.000 ευρώ, «Υποπράξη 4. Έργα διευθέτησης ρεμάτων περιοχής Ωραιοκάστρου και κατασκευή απαραίτητων δικτύων ομβρίων με προϋπολογισμό 17.850.000 ευρώ». 

Τα παραπάνω έργα που απεντάχθηκαν έχουν μεγάλη σημασία για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Για παράδειγμα τα συμπληρωματικά έργα του ταμιευτήρα Μπραμιανού θα άμβλυναν το μεγάλο πρόβλημα της λειψυδρίας που αντιμετωπίζουν οι αγρότες,  εξαιτίας της έλλειψης έργων υποδομής. Επίσης, τα αντιπλημμυρικά έργα της  Γρα Λυγιάς αφορούν την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής. Αυτά τα έργα χρησιμοποιήθηκαν στην Ιεράπετρα στο έπακρο προεκλογικά για να εξαπατήσουν πολιτικά τον λαό, προχώρησαν στην φάση του διαγωνισμού, αλλά οι γνωστές καθυστερήσεις αποτέλεσαν μια καλή δικαιολογία για να απενταχθούν τα έργα.

Είναι φανερό ότι η απουσία εγγειοβελτικών και αντιπλημμυρικών έργων δεν είναι αβλεψία, ούτε παράλειψη. Απλά, δεν λογίζονται ως επιλέξιμα έργα από την ΕΕ, δεν ενδιαφέρουν τους μονοπωλιακούς ομίλους, διότι η κατασκευή και διαχείρισή τους είναι κοστοβόρα και δεν αποδίδουν το μέγιστο δυνατό κέρδος στο μεγάλο κεφάλαιο και τους επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτή την πολιτική της ΕΕ την έχουν ασπαστεί διαχρονικά οι κυβερνήσεις, οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές, που κινούνται στη λογική του κόστους-οφέλους. Εξαιτίας αυτών των πολιτικών μία σειρά από απαραίτητα έργα είτε δεν έχουν προγραμματιστεί είτε έχουν γίνει «γεφύρια της Άρτας» όπως τα έργα του ημιτελούς ακόμα Ταμιευτήρια Μπραμιανών, 40 χρόνια από την έναρξη κατασκευής του.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙοι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για :

- Να προχωρήσουν άμεσα, με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση, τα αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά έργα σε Ιεράπετρα, Αμφιλοχία, Λουτράκι και Ωραιόκαστρο, που απεντάχθηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ).

Οι Βουλευτές

Συντυχάκης Μανώλης 

Καραθανασόπουλος Νίκος

Παπαναστάσης Νίκος

Στολτίδης Λεωνίδας