Τρίτη 12 Μαΐου 2020

ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ





ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εσωτερικών

Θέμα: Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στη σχολική καθαριότητα και προσλήψεις νέου μόνιμου προσωπικού καθαριότητας για την επαρκή κάλυψη των σχολικών μονάδων


Η πανδημία ανέδειξε το ρόλο και την ευθύνη των εργαζομένων στην καθαριότητα. Είναι οι εργαζόμενοι που έχουν το βαρύ καθήκον και την ευθύνη της καθαριότητας και της υγιεινής σε αρκετούς κλάδους, στα νοσοκομεία, στις μεταφορές, στις εκπαιδευτικές μονάδες. 

Την ίδια στιγμή όμως και παρά τους θετικούς χαρακτηρισμούς που έλαβαν για τον ηρωισμό τους, χιλιάδες εργαζόμενοι στη σχολική καθαριότητα βρίσκονται στον αέρα καθώς με βάση το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, οι συμβάσεις τους λήγουν τον Ιούνιο. 

Οι χιλιάδες συμβασιούχοι στη σχολική καθαριότητα εργάζονται με διαρκείς συμβάσεις ομηρίας που αρχίζουν και τελειώνουν με τη σχολική χρονιά, με άθλιους μισθούς καθώς το ύψος τους υπολογίζεται αποκλειστικά με βάση τις σχολικές αίθουσες που καθαρίζονται χωρίς να υπολογίζονται οι υπόλοιποι χώροι των σχολείων όπως είναι οι αίθουσες εργαστηρίων, οι βοηθητικοί και αύλειοι χώροι, τα γραφεία διδασκόντων, οι τουαλέτες. Παράλληλα υπάρχει συνεχής καθυστέρηση στα δεδουλευμένα τους, δεν υπάρχουν συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα (άδειες, ωράριο κλπ) και σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει ανεπάρκεια σε μέτρα προστασίας. 

Ένωση των μονοπωλίων


  Πηγή: Associated Press

Σε κοινή τους δήλωση με αφορμή την 70ή επέτειο από τη «Διακήρυξη Σούμαν» και τη συγκρότηση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα, του προγόνου της ΕΟΚ - ΕΕ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων κάνουν λόγο για «ένα μοναδικό και γνήσιο πολιτικό εγχείρημα με στόχο τη διασφάλιση της ειρήνης και της ευημερίας, καθώς και τη βελτίωση της ζωής όλων των Ευρωπαίων πολιτών», που αναπτύσσεται στη βάση της «πραγματικής αλληλεγγύης».

Οι διακηρύξεις τους μόνο σαν κοροϊδία ακούγονται στα αυτιά των εκατομμυρίων κατοίκων στα κράτη - μέλη της ΕΕ, στη σκιά μάλιστα της νέας οικονομικής κρίσης και των ανταγωνισμών που οξύνονται, με καταλύτη και την πανδημία του κορονοϊού.