Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ “ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ” ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΌ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

 

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ “ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ” ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΌ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

 

          Κε Πρόεδρε.

          Οι εξελίξεις τουλάχιστον της τελευταίας 15ετίας, απέδειξαν ότι τα πρότυπα κανονισμών λειτουργίας των εκάστοτε Υπουργείων Εσωτερικών και η εφαρμογή τους από τη δημοτική αρχή Ωραιοκάστρου, προώθησαν την αυταρχική συγκέντρωση των λειτουργιών της “τοπικής αυτοδιοίκησης” και την κατοχύρωσαν ως εξάρτημα της κεντρικής διοίκησης και των κυβερνήσεων, ως τοπική διοίκηση. Οι κατά καιρούς επί της ουσίας συναινέσεις της ΚΕΔΕ, έγιναν στη βάση των εξαρτήσεών της από τα αστικά κόμματα που κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα, τη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τα συνεργαζόμενα με αυτά.

          Χαρακτηριστικά, ενώ στο κοντινό παρελθόν αναφέρονταν ως όργανα διοίκησης του δήμου, η Οικονομική Επιτροπή, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, η Εκτελεστική Επιτροπή που στελεχώνονταν στη βάση του διαβλητού εκλογικού συστήματος και με παρασκηνιακές συμφωνίες, στον προτεινόμενο κανονισμό υπάρχει μόνο η 7μελής Δημοτική Επιτροπή, με απόλυτη κυριαρχία της σχετικά πλειοψηφούσας παράταξης του δημάρχου (5 στους 7) και με απουσία δύο συνδυασμών από τους τέσσερις.

          Δεδομένο είναι η αφαίρεση αρμοδιοτήτων από το δημοτικό συμβούλιο, παλιότερα υπέρ των δύο επιτροπών και τώρα υπέρ της ολιγομελούς δημοτικής επιτροπής. Το ελάχιστο που θα έπρεπε να γίνει θα ήταν ο διπλασιασμός των μελών της και η σύνθεσή της σε αντιπροσωπευτική – αναλογική βάση.