Σάββατο 13 Μαρτίου 2021

Η «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ

 

          Η κυβέρνηση της ΝΔ προχωράει τον αντιλαϊκό σχεδιασμό της και στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η τοπική διοίκηση, ως μακρύ χέρι του κράτους, εκτελεί και σε αυτόν τον τομέα τις κεντρικές κατευθύνσεις, ανεξάρτητα από τις συνέπειες.

Είναι γνωστό ότι η επεξεργασία απορριμμάτων μπορεί να αφορά επικίνδυνα και τοξικά βιομηχανικά απόβλητα, λυματολάσπη κλπ. Ωστόσο, σχεδιάζονται και κατασκευάζονται από επιχειρηματικούς ομίλους μονάδες επεξεργασίας, κοντά σε κατοικημένες περιοχές ή σε ρέματα και λίμνες. 

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΝΔ), είναι θετική σε τέτοιου τύπου επενδύσεις. Συγκεκριμένα ενέκρινε τη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων Μαυροράχης, παρότι εκκρεμούν προσφυγές φορέων και του Δήμου Λαγκαδά. Η ΜΕΑ αυτή θα επεξεργάζεται 300.000 τόνους σκουπιδιών το έτος, δηλ. το 65% των απορριμμάτων της Κεντρικής Μακεδονίας. Εκεί είναι ο ΧΥΤΑ, όπως και αναδασωτέες περιοχές, κλάδοι ρεμάτων προς τη λεκάνη Μυγδονίας και Κορώνειας. Υπάρχουν υπόγειοι υδροφορείς.