Δευτέρα 4 Μαΐου 2020

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για την καύση υλικών RDF- SRF από την τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ Α.Ε.

ΚΚΕ-ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ-ΟΜΑΔΑ





Προς το Προεδρείο της Βουλής

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Οι βουλευτές Δελής Γιάννης και Στολτίδης Λεωνίδας


Κατέθεσαν ΑΝΑΦΟΡΑ το ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ωραιοκάστρου σχετικά με την καύση υλικών RDF- SRF από την τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ Α.Ε., με το οποίο αιτείται την αναστολή της τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων σχετικά με τη λειτουργία του εργοστασίου παραγωγής τσιμέντου ‘ΤΙΤΑΝ’ έτσι ώστε να μην επιτραπεί στη μονάδα της Θεσσαλονίκης να κάνει καύση υπολειμμάτων ανακύκλωσης- υλικών RDF- SRF.



Αθήνα 4/5/2020
Οι καταθέτοντες βουλευτές

ΨΗΦΙΣΜΑ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΚΑΥΣΗ ΤΙΤΑΝ







ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ «ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ»
           

 Με το Ν.Σ. αυτό, εν μέσω πανδημίας, η κυβέρνηση επιχειρεί να περιορίσει τα όποια εμπόδια υπήρχαν στην ασύδοτη επιχειρηματική δράση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και στη διαχείριση των απορριμμάτων. Επωφελείται από το ότι οι ενδιαφερόμενοι φορείς δεν μπορούν να κάνουν συγκεντρώσεις και να ενημερώσουν τον κόσμο, στηρίζεται στην ανοχή της ελεγχόμενης από αυτή Τοπικής Διοίκησης (ΤΔ).

            Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση της Ν.Δ.:

            Επιταχύνει τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και επιτρέπει την είσοδο στις σχετικές ελεγκτικές διαδικασίες σε ιδιωτικές εταιρείες … αξιολόγησης. 

            Με τα άρθρα 11 έως 25, καταργεί την άδεια παραγωγής για τις ΑΠΕ με μία απλή «Βεβαίωση Παραγωγού». Διευκολύνει την αλόγιστη επέκταση των ΑΠΕ και την αύξηση των τιμολογίων για τα νοικοκυριά.

            Αφαιρεί αρμοδιότητες της ΤΔ στην έγκριση των σχεδίων διαχείρισης αποβλήτων και νομοθετεί την «κατ΄ εξαίρεση» λήψη απόφασης για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων στον αντίστοιχο Γ.Γ. του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Με το άρθρο 85, καθορίζει τη διαχείριση με το πώς συμφέρει τους επιχειρηματίες.