Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

«Νέα εμπιστοσύνη» προς το αστικό κράτος;


Copyright 2020 The Associated
«Το πολιτικό σύστημα της χώρας πρέπει να αξιοποιήσει την - κατά παράδοξη ερμηνεία - ευνοϊκή συγκυρία, προκειμένου να δημιουργήσει ένα ισχυρό απόθεμα ευρύτερης υποστήριξης (...) Το σημαντικότερο επίτευγμα είναι το νέο mindset, οι αντιλήψεις, οι οποίες φαίνεται ότι έχουν εδραιωθεί σχετικά με το ρόλο του κράτους, τον κομματικό ανταγωνισμό, την ατομική ευθύνη των πολιτών (...) Στην προσπάθεια αυτή διαφαίνεται μία νέα σχέση εμπιστοσύνης των πολιτών προς το κράτος»1.
 
Η «ευνοϊκή συγκυρία» στην οποία αναφέρεται το άρθρο, συνίσταται στην προσπάθεια αξιοποίησης των αναγκών αντιμετώπισης της πανδημίας στην κατεύθυνση θωράκισης και ισχυροποίησης του αστικού κράτους και των λειτουργιών του, οι οποίες βεβαίως δεν είναι ταξικά ουδέτερες αλλά υπηρετούν την εξουσία του κεφαλαίου. Στην επιδίωξη εξασφάλισης της συναίνεσης των εργαζομένων προς τις κυβερνήσεις, τους πολιτικούς εκπροσώπους του κεφαλαίου ή και άμεσα προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, στην προσπάθεια εδραίωσης της πεποίθησης ότι θα τους οδηγήσουν στην «έξοδο από το τούνελ» και στην επίτευξη του στόχου τους «να περάσει η μπόρα» όχι μόνο διατηρώντας αλώβητη αλλά ισχυροποιώντας την κυριαρχία τους. Οι εργαζόμενοι καλούνται να ξεχάσουν το διαχρονικό έγκλημα της δραματικής υποβάθμισης των υπηρεσιών Υγείας, να σιωπήσουν απέναντι στα τρέχοντα αντεργατικά μέτρα και στο τσουνάμι απολύσεων, να αποδεχτούν μοιρολατρικά και πειθήνια με νέες θυσίες τον «οικονομικό Αρμαγεδδώνα», για τον οποίο μιλούν όλοι οι αστικοί οργανισμοί (μόνο μέσα στη βδομάδα που πέρασε 3,3 εκατομμύρια εργαζόμενοι έμειναν άνεργοι στις ΗΠΑ, μέγεθος - ρεκόρ, όπως ανακοινώθηκε).

ΤΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ


Ανακοίνωση για την αδειοδότηση καύσης RDF - SRF στον όμιλο «ΤΙΤΑΝ»

 


Σε ανακοίνωση για την αδειοδότηση καύσης RDF - SRF στον όμιλο «ΤΙΤΑΝ» η ΤΟ Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ αναφέρει:

«Με Υπουργική Απόφαση προχωρά η υλοποίηση του σχεδιασμού του κεφαλαίου στην περιοχή μας, στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Οι "πράσινες μπίζνες" των μονοπωλίων φέρνουν στο προσκήνιο αρνητικές εξελίξεις για τον λαό και την εργατική τάξη. Με το γράμμα του νόμου, ο όμιλος "ΤΙΤΑΝ", ύστερα από αίτημά του στην κυβέρνηση το αμέσως προηγούμενο διάστημα, πέτυχε την τροποποίηση της σύμβασης καύσης που είχε μέχρι πρότινος και προχωρά στην "πολυπόθητη" καύση RDF - SRF.

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει τους ταχύτατους ρυθμούς με τους οποίους προχωρά η κυβέρνηση της ΝΔ την υλοποίηση του φιλομονοπωλιακού σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ενός κλάδου που αποτελεί πόλο προσέλκυσης επενδύσεων για το μεγάλο κεφάλαιο σε εφαρμογή των σχετικών Οδηγιών και κατευθύνσεων της ΕΕ.