Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2024

ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ Η αλήθεια απέναντι στη κυβερνητική προπαγάνδα

  

 

Από τη μια η κυβερνητική προπαγάνδα προσπαθεί να στηρίξει το σχέδιό της για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, με εύηχους αλλά παραπλανητικούς όρους, και από την άλλη η πραγματικότητα που γνωρίζουν όλοι στην Ανώτατη Εκπαίδευση, η διεθνής εμπειρία αλλά και η κοινή λογική «κουρελιάζουν» τα κυβερνητικά επιχειρήματα.

Στο κείμενο ερωτήσεων και απαντήσεων που μοίρασε το υπουργείο Παιδείας για να παρουσιάσει το σχέδιό του για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τιτλοφορεί «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» το νομοσχέδιο που θα έρθει εντός του μήνα για διαβούλευση. Στην πραγματικότητα, το μόνο που «απελευθερώνεται» είναι το ίδιο το κράτος από την ευθύνη του για παροχή αποκλειστικά δημόσιων, δωρεάν και ποιοτικών σπουδών για τους φοιτητές.

Επιχειρηματικότητα στα πανεπιστήμια, αντί χρηματοδότησης των αναγκών για σπουδές και Έρευνα

Μεγάλο μέρος των ερωταπαντήσεων της κυβέρνησης αφορά, πράγματι, τα υπάρχοντα δημόσια πανεπιστήμια και κινείται γενικά σε δύο άξονες.

Ο πρώτος αφορά τη διευκόλυνση των ιδρυμάτων να ανοιγοκλείνουν Τμήματα και προγράμματα σπουδών διαφόρων επιπέδων, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης ενός μεγάλου εμπορίου τίτλων σπουδών, τους οποίους στο τέλος θα κρίνει η αγορά, συμπιέζοντας τα δικαιώματα όλων προς τα κάτω. Ετσι, πέρα από όσα ήδη προέβλεπε ο νόμος - πλαίσιο για προγράμματα θερινά, εξ αποστάσεως, ξενόγλωσσα, διπλά πτυχία κ.λπ., τώρα δίνεται η δυνατότητα στα ιδρύματα να κάνουν και εμπορικές συμφωνίες (franchise, validation, accreditation) με ιδρύματα του εξωτερικού, για να δημιουργούν κοινά προπτυχιακά και μεταπτυχιακά κ.ο.κ.

Ο δεύτερος άξονας αφορά τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι ενισχύει τα δημόσια πανεπιστήμια με πρόσθετη χρηματοδότηση, με κονδύλια που θα φτάσουν το 1 δισ. Την ίδια ώρα, 1 στις 4 θέσεις Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) - πλην Ιατρικής - δεν αναπληρώνεται το 2024! Πού πάνε τα λεφτά που διαφημίζει η κυβέρνηση; 60 εκατομμύρια για ξενόγλωσσα προπτυχιακά με δίδακτρα για ξένους φοιτητές, 50 εκατομμύρια για να κλέβουν οι επιχειρήσεις τζάμπα καινοτόμες ιδέες (μηχανισμός χρηματοδότησης νεοφυών επιχειρήσεων στα ΑΕΙ), 90,7 + 21,5 εκατομμύρια για τζάμπα έρευνα κατά παραγγελία επιχειρήσεων (συμπράξεις ΑΕΙ - επιχειρήσεων, βιομηχανικά διδακτορικά), 300 εκατομμύρια σε εργολάβους για να φτιαχτούν εστίες με ΣΔΙΤ, τις οποίες θα πληρώνουν οι φοιτητές που θα μένουν μέσα, κ.ο.κ.