Τρίτη 27 Ιουνίου 2023

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ 25 ΙΟΥΝΗ 2023

  



Το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΕ χαιρετίζει τους χιλιάδες ψηφοφόρους που ενίσχυσαν με την ψήφο τους το ΚΚΕ, όσους έδωσαν μαζί μας και σε αυτές τις εκλογές τη μάχη για την εκλογική άνοδο του ΚΚΕ.

Με τις εκλογές στις 25 Ιούνη ολοκληρώθηκε η διαδικασία διαμόρφωσης νέου συσχετισμού στη Βουλή και νέας κυβέρνησης που ξεκίνησε τον περασμένο Μάη. Το ΚΚΕ τόσο στην εκλογική μάχη του Μάη όσο και σε αυτή του Ιούνη, μέσα σε έναν συνολικά αρνητικό πολιτικό συσχετισμό, κατέγραψε διακριτή άνοδο σε ψήφους και ποσοστό σε σχέση με τις εκλογές του 2019. Συγκεκριμένα άνοδο 100.000 ψήφους και 2,5% σε ποσοστό. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο αριθμός ψήφων του ΚΚΕ επηρεάστηκε λιγότερο σε σχέση με τα υπόλοιπα κόμματα από την αύξηση της αποχής μεταξύ των εκλογών Μάη και Ιούνη. Το ΚΚΕ εξέλεξε 20 βουλευτές, 5 περισσότερους από το 2019, ενώ η μείωση που παρατηρείται σε βουλευτές σε σχέση με τις εκλογές του Μάη οφείλεται στον καλπονοθευτικό νόμο της ΝΔ που «κλέβει» βουλευτικές μας έδρες.

Χαιρετίζουμε τις εργατικές - λαϊκές γειτονιές της Αθήνας, του Δυτικού, του Νότιου, του Βόρειου Τομέα, της Α' και Β' Πειραιά, της Δυτικής και Ανατολικής Αττικής, της Α' Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, όλης της χώρας.

Χαιρετίζουμε ιδιαίτερα τις συνοικίες, τις κωμοπόλεις και τα χωριά, εκεί όπου σημαδεύτηκαν από μεγάλους, σκληρούς ταξικούς και πολιτικούς λαϊκούς αγώνες και που σήμερα έδωσαν μαζικά την ψήφο τους στο ΚΚΕ, ανεβάζοντας το Κόμμα, κατά περίπτωση, αλλού στην 1η, όπως στην Ικαρία, και αλλού στη 2η στον νομό Σάμου, όπως και στον Ασπρόπυργο, και αλλού στην 3η θέση, όπως στο σύνολο της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας, της Αττικής, αλλά και στη Λέσβο, που επανακατακτήσαμε τη βουλευτική έδρα που είχε απολεσθεί τον Μάη.