Πέμπτη 4 Απριλίου 2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ





 Οι εξελίξεις στο χώρο της υγείας-πρόνοιας απορρέουν από την εφαρμογή των κατευθύνσεων της ΕΕ και αποτελούν μέρος της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020». Έτσι, το 2019 προβλέπεται νέο πετσόκομμα της κρατικής χρηματοδότησης, κατά 5,3 % (65 εκατ. ευρώ), που έρχεται να προστεθεί στις μειώσεις κατά 24,1 % (363 εκατ. ευρώ) το 2018 και κατά 28,8 % (432 εκατ. ευρώ) το 2015.


Εξάλλου τα δύο τελευταία χρόνια και η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ περικόπηκε κατά 414 εκατ. ευρώ.


Ενισχύεται, συνεχώς, η λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας ως «αυτοτελείς οικονομικές μονάδες», οι οποίες πρέπει να καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών για την λειτουργία τους από την πώληση των υπηρεσιών τους στους ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία. Σε αυτή την κατεύθυνση επιβλήθηκε η επιπλέον εισφορά των συνταξιούχων στο κλάδο υγείας 6 % στην κύρια και επικουρική σύνταξη.


Με την νομοθέτηση της δυνατότητας «η Τοπική Διοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού να χρηματοδοτεί την λειτουργία μονάδων υγείας» ανοίγει ο δρόμος για την διαφοροποίησή τους όσον αναφορά την ανάπτυξη και τις υπηρεσίες τους, ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα της Τοπικής Διοίκησης αλλά και των κατοίκων να χρηματοδοτούν ή όχι τέτοιες ανάγκες. Ουσιαστικά το μέτρο αυτό αποτελεί μετάθεση της ευθύνης του κεντρικού κράτους στο περιφερειακό.