Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019

ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΓΥΑΡΟ



 
ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΓΥΑΡΟ
14/10/2019 17:24 
 
Μια μοναδική, συγκλονιστική εκδήλωση που γέμισε συγκίνηση, μνήμες, και με την πεποίθηση ότι στο τέλος θα νικήσουμε, ήταν η εκδήλωση που διοργάνωσε η ΚΕ του ΚΚΕ το Σάββατο 12 Οκτώβρη για τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του ΚΚΕ, «Ρωγμή», στη Γυάρο

Η κατασκευή και τοποθέτηση του μνημείου του ΚΚΕ στη Γυάρο ήταν ένας πραγματικός άθλος, μικρή αποπληρωμή του χρέους στους χιλιάδες αλύγιστους της Γυάρου. Από την ολοκλήρωση του μνημείου στο μηχανουργείο των αδερφών Παπαδάκη, μέχρι την αποκάλυψή του το Σάββατο στο θανατονήσι, η αποστολή αυτή δεν θα μπορούσε να γίνει εφικτή, αν δεν υπήρχε από πίσω η δουλειά δεκάδων συντρόφων, στο σχεδιασμό μέχρι και της τελευταίας λεπτομέρειας για τη μεταφορά και εγκατάσταση του μνημείου στη Γυάρο. Αν δεν υπήρχε από πίσω η αυταπάρνηση, η καρτερικότητα, το πείσμα, ο ενθουσιασμός, αλλά και η τέχνη όλων των μελών της ομάδας των συντρόφων που ανέλαβε να σηκώσει το εμβληματικό Μνημείο στον κακοτράχαλο και άνυδρο τόπο της Γυάρου.


Αλλά και η ίδια η πραγματοποίηση της εκδήλωσης για τα αποκαλυπτήρια του μνημείου δεν ήταν απλή υπόθεση. Μετά από 4 ώρες ενός κουραστικού ταξιδιού, μια μάχη με τα κύματα με κόντρα τον καιρό, οι κόκκινες σημαίες υψώθηκαν και για πρώτη φορά μετά το 1974 το νησί γεμίζει ξανά κόσμο. Κόσμο που έρχεται αυτή τη φορά να εκπληρώσει ένα χρέος, να τιμήσει όλους αυτούς τους αλύγιστους της ταξικής πάλης. Κοκκινίζει ξανά όχι όμως από το αίμα των νεκρών και των βασανισμένων, κοκκινίζει από ζωή και όχι από θάνατο!

Όλα μαρτυρούσαν την τεράστια συγκίνηση, τον τεράστιο σεβασμό στους χιλιάδες που εξορίστηκαν και φυλακίστηκαν, αλλά και στο  Κόμμα, που κάτω από «τις σημαίες του τις διάτρητες από τις σφαίρες, στα πεδία των μαχών» ανέδειξε τέτοιους λαϊκούς αγωνιστές, όπως είχαν γράψει και οι κρατούμενοι της Γιούρας για τα 40χρονα του ΚΚΕ. 

Με το σύνθημα «Δεν σας ξεχνάμε. Δόξα και τιμή στους αγωνιστές της Γυάρου» να δεσπόζει στους τοίχους των φυλακών στη Γυάρο και με την κόκκινη σημαία να ανεμίζει περήφανα, με τη «Ρωγμή» να κυριαρχεί, το ΚΚΕ τίμησε τους αλύγιστους της ταξικής πάλης, όλους όσοι φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, βασανίστηκαν ή άφησαν τη ζωή τους σε αυτόν τον ξερότοπο καταμεσής του Αιγαίου. Στην εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Ακόμα, χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και ο Αντώνης Μυρωδιάς, ο γλύπτης που φιλοτέχνησε τη «Ρωγμή». 

Σε αυτήν την ενότητα, μπορείτε να βρείτε συγκεντρωμένα όλα τα ρεπορτάζ που αφορούν την τιτάνια προσπάθεια ανέγερσης του μνημείου του ΚΚΕ και την βαθιά συγκινητική, αξέχαστη, μοναδική, εκδήλωση για τα αποκαλυπτήριά του. 
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΓΥΑΡΟ

Δημήτρης Κουτσούμπας: Θα ανοίγουμε κάθε μέρα, κάθε ώρα και μια καινούρια ρωγμή σε αυτό το σάπιο σύστημα (VIDEO - ΦΩΤΟ)

12/10/2019 14:03
Με μια συγκλονιστική εκδήλωση που γέμισε συγκίνηση, μνήμες, και με την πεποίθηση ότι στο τέλος θα νικήσουμε, έγιναν το Σάββατο τα αποκαλυπτήρια του μνημείου στη Γυάρο. «Δε σας ξεχνάμε. Δόξα και τιμή στους αγωνιστές της Γυάρου». Με αυτό το πανό να...
ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΓΥΑΡΟ

Ένας πραγματικός άθλος... (VIDEO - ΦΩΤΟ)

13/10/2019 18:31
Ένας πραγματικός άθλος, μικρή αποπληρωμή του χρέους στους χιλιάδες αλύγιστους της Γυάρου, ήταν η κατασκευή και η τοποθέτηση του Μνημείου του ΚΚΕ, σε όλες τις φάσεις του έργου: Από την ολοκλήρωσή του στο μηχανουργείο των αδερφών Παπαδάκη, μέχρι την...