Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022

Το πουλί (της ενημέρωσης) στο κλουβί (της αστικής τάξης)

 

Πηγή: Associated Press


Μεγάλη συζήτηση προκαλεί η αλλαγή ιδιοκτησίας στο δημοφιλές Twitter. Ο μεγιστάνας Ιλον Μασκ, που το εξαγόρασε έναντι 44 δισ. ευρώ (!), εμφανίζεται ως ο νέος «μεσσίας» των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, που θα απελευθερώσει το «πουλί» από τους αυστηρούς κανόνες της «πολιτικής δημοσίευσης» που ισχύουν μέχρι σήμερα σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Και μόνο το γεγονός ότι μια πλατφόρμα Κοινωνικής Δικτύωσης πουλιέται σε τέτοια δυσθεώρητα ύψη δείχνει ότι η αξία της μεταφράζεται σε κάτι πολύ περισσότερο από τη γρήγορη και δήθεν «αδέσμευτη» κυκλοφορία της είδησης και της πληροφορίας. Δικτυώνοντας μεταξύ τους εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο - πέρα από μια τεράστια αγορά - το Twitter έχει αποδειχθεί ότι παίζει ισχυρό ρόλο στους ανταγωνισμούς μεταξύ επιχειρηματικών ομίλων, καπιταλιστικών κρατών και ιμπεριαλιστικών κέντρων. Οχι μόνο στον πόλεμο της προπαγάνδας, αλλά και για την παρέμβαση στο εσωτερικό αντιμαχόμενων χωρών και στρατοπέδων.

Είναι γνωστός π.χ. ο ρόλος του στην «Αραβική Ανοιξη» ή στις «πολύχρωμες επαναστάσεις» που ακολούθησαν σε διάφορες χώρες, με ανοιχτή ευρωατλαντική παρέμβαση, ενώ υπάρχουν καταγγελίες και για τη χρήση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης από ρωσικές υπηρεσίες με στόχο να επηρεάσουν τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ και σε χώρες της Ευρώπης.