Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2024

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ Ερώτηση για τα τιμολόγια «πολύχρωμης» αφαίμαξης των λαϊκών νοικοκυριών

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Σε απόγνωση βρίσκονται τα λαϊκά νοικοκυριά που καλούνται να …διαλέξουν ανάμεσα στις ούτως ή άλλως υψηλές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος καθενός από τα «πολύχρωμα» τιμολόγια που σε κάθε περίπτωση διασφαλίζουν την κερδοφορία των ενεργειακών ομίλων τονίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε ερώτηση που κατέθεσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι ευρωβουλευτές του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος.

Παρά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης περί μείωσης της τιμής του ρεύματος με βάση τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, για το έτος 2023 ήταν αυξημένη κατά 85% σε σχέση με το έτος 2019, κατά το οποίο τέθηκε σε λειτουργία το χρηματιστήριο ενέργειας στην Ελλάδα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Μεσοσταθμική Τιμή είναι επίσης αυξημένη κατά 133,3% σε σχέση με το 2015. Ταυτόχρονα, οι 5 μεγαλύτεροι μονοπωλιακοί όμιλοι στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας, που ελέγχουν πάνω από το 90% της εγχώριας αγοράς, εξασφάλισαν μόνο για το 2022 συνολικά κέρδη προ φόρων πάνω από 1,6 δις, αυξημένα πάνω από 50% σε σχέση με το 2021, τάση που επιβεβαιώνεται και για το 2023.