Πέμπτη 4 Απριλίου 2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ





 Οι εξελίξεις στο χώρο της υγείας-πρόνοιας απορρέουν από την εφαρμογή των κατευθύνσεων της ΕΕ και αποτελούν μέρος της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020». Έτσι, το 2019 προβλέπεται νέο πετσόκομμα της κρατικής χρηματοδότησης, κατά 5,3 % (65 εκατ. ευρώ), που έρχεται να προστεθεί στις μειώσεις κατά 24,1 % (363 εκατ. ευρώ) το 2018 και κατά 28,8 % (432 εκατ. ευρώ) το 2015.


Εξάλλου τα δύο τελευταία χρόνια και η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ περικόπηκε κατά 414 εκατ. ευρώ.


Ενισχύεται, συνεχώς, η λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας ως «αυτοτελείς οικονομικές μονάδες», οι οποίες πρέπει να καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών για την λειτουργία τους από την πώληση των υπηρεσιών τους στους ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία. Σε αυτή την κατεύθυνση επιβλήθηκε η επιπλέον εισφορά των συνταξιούχων στο κλάδο υγείας 6 % στην κύρια και επικουρική σύνταξη.


Με την νομοθέτηση της δυνατότητας «η Τοπική Διοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού να χρηματοδοτεί την λειτουργία μονάδων υγείας» ανοίγει ο δρόμος για την διαφοροποίησή τους όσον αναφορά την ανάπτυξη και τις υπηρεσίες τους, ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα της Τοπικής Διοίκησης αλλά και των κατοίκων να χρηματοδοτούν ή όχι τέτοιες ανάγκες. Ουσιαστικά το μέτρο αυτό αποτελεί μετάθεση της ευθύνης του κεντρικού κράτους στο περιφερειακό.



Η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) που προωθεί η κυβέρνηση όχι μόνο δεν αλλάζει το τοπίο στην ΠΦΥ προς το καλύτερο αλλά θα το χειροτερεύσει. Με τα λιγοστά Κέντρα Υγείας, τα αποψιλωμένα από προσωπικό, με τις ελλείψεις σε διαγνωστικά εργαστήρια, την θεσμοθέτηση του «κόφτη» των ΤΟ.Μ.Υ προς τα Κ.Υ. και τα Νοσοκομεία, οι ασθενείς θα έχουν πρόσβαση σε ελάχιστες υποβαθμισμένες υπηρεσίες πολύ πίσω από τις ανάγκες τους. Η αλλαγή της ταμπέλας των μονάδων υγείας του ΠΕΔΥ σε Κέντρα Υγείας δεν είναι τίποτα άλλο από την προσπάθεια της κυβέρνησης να «βαφτίσει το κρέας ψάρι».


Με το «κόλπο» της «ασφαλιστικής τιμής» στο φάρμακο ο ΕΟΠΥΥ συμμετέχει στην αποζημίωσή του  για ένα μικρό μέρος της πραγματικής του τιμής και έτσι ο ασθενής στην πράξη μπορεί να πληρώνει μέχρι και το 80 % της λιανικής τιμής.


Η σημερινή κυβέρνηση καθώς και προηγούμενες που οδήγησαν χιλιάδες εργαζόμενους στην απορία, αυτοί που δημιούργησαν τους οικονομικά αδύνατους και ανασφάλιστους έρχονται σήμερα να δείξουν τάχα ενδιαφέρον και κοινωνικό πρόσωπο προβάλλοντας την δήθεν «δωρεάν» ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων.


Ουσιαστικά η παροχή αυτή γίνεται με «ξένα κόλλυβα», αφού ο κρατικός προϋπολογισμός δε βάζει σχεδόν τίποτα ενώ η δαπάνη φορτώνεται στον ΕΟΠΥΥ, δηλαδή «μοιράζεται» σε όλους τους εργαζόμενους, ενώ μέρος της πληρώνεται απευθείας από τους ανασφάλιστους με την μορφή των ποσοστών συμμετοχής.


Επεκτείνεται η περικοπή σε επιδόματα και αναπηρικές συντάξεις που αφορούν τα ΑμΕΑ. Στο τρίτο μνημόνιο, που έχει την υπογραφή την κυβέρνησης, αλλά και των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙΟΥ, υπάρχει ρητή δέσμευση ότι για όσο διαρκεί το πρόγραμμα κάθε χρόνο θα πετσοκόβεται το 0,5 % του ΑΕΠ από τα κονδύλια για την πρόνοια (900 εκατ. ευρώ) ανά έτος. Ήδη αξιοποιούνται τα ΚΕΠΑ για την υλοποίηση αυτού του στόχου.


Αντί για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των τραγικών ελλείψεων σε νοσοκομεία και Κ.Υ., επεκτείνεται το άθλιο καθεστώς  των συμβάσεων ορισμένου χρόνου με εργαζόμενους με μειωμένα δικαιώματα που θα εναλλάσσονται μεταξύ φτηνής εντατικοποιημένης εργασίας και ανεργίας γεγονός που οδηγεί εκτός των άλλων στην απαξίωση πολύτιμου έμπειρου επιστημονικού δυναμικού. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση επιδιώκει με μπαλώματα, με την αύξηση της κινητικότητας των γιατρών από τις ΤΟΜΥ στα Κ.Υ και από τα Κ.Υ στα νοσοκομεία να καλύψει τα κενά σε προσωπικό.  
    

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τα λαϊκά στρώματα να απορρίψουν συνολικά αυτήν την πολιτική. Να διεκδικήσουν αποκλειστικά κρατικό σύστημα υγείας πρόνοιας χωρίς καμία επιχειρηματική δράση με υπηρεσίες που θα αποτελούν στην πράξη κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό και όχι όπως σήμερα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα.


Διεκδικούμε  την πλήρη ανάπτυξη ενός δημόσιου και δωρεάν συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ο τόπος μας έχει ανάγκη Κέντρο Υγείας με πλήρη στελέχωση με μόνιμο προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, με υγειονομικούς όλων των κλάδων και σύγχρονο εξοπλισμό, σε 24ωρη λειτουργία που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας για υψηλού επιπέδου, σύγχρονες, υπηρεσίες υγείας.


Λαϊκή Συσπείρωση Ωραιοκάστρου