Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021

Ερώτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για την Καθαριότητα σχολείων

 

ΠΡΟΣ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ  ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ

 

 

Ερώτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

ΘΕΜΑ:  Καθαριότητα σχολείων

Προς τον Δήμαρχο Ωραιοκάστρου.

          Κύριε Δήμαρχε,

Στις 13/9/2021 ξεκινά η νέα σχολική χρονιά, ξανά σε συνθήκες πανδημίας, δυστυχώς χωρίς να έχουν παρθεί από την πλευρά της κυβέρνησης και των Υπουργείων Παιδείας, Εσωτερικών και Υγείας όλα τα αναγκαία μέτρα που θα επιτρέψουν την ομαλή λειτουργία των σχολείων.

Το Υπουργείο Εσωτερικών, με εγκύκλιο που εξέδωσε αρχές του Αυγούστου, ορίζει για τη φετινή σχολική χρονιά τον μέγιστο αριθμό των ωρών ημερήσιας απασχόλησης του προσλαμβανόμενου προσωπικού καθώς και τον μέγιστο αριθμό εργαζομένων για την καθαριότητα των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε κάθε δήμο της χώρας. Συγκεκριμένα η εγκύκλιος αναφέρει ότι ο κάθε δήμος «καθορίζει ελεύθερα τις ώρες ημερήσιας απασχόλησης των ατόμων που προσλαμβάνει, υπό την προϋπόθεση τήρησης των μέγιστων ορίων».

Αυτή η εξέλιξη οδηγεί σε παραπέρα ελαστικοποίηση της εργασίας των εργαζόμενων στη σχολική καθαριότητα, ζήτημα που συνδέεται άμεσα με τον πρόσφατο νόμο για τα εργασιακά. Στην πράξη σε μεγάλο ποσοστό σχολείων η καθαριότητα θα πρέπει να ολοκληρώνεται μέσα σε 2 ή 3 ώρες την ημέρα. Το μειωμένο ωράριο ψαλιδίζει δραματικά τους μισθούς των εργαζομένων, ενώ παράλληλα επιδεινώνει τις ελλείψεις προσωπικού και αφήνει χωρίς επαρκή καθαριότητα τα σχολεία.

Το ζήτημα της καθαριότητας των σχολείων δεν αφορά μόνο τους ίδιους τους εργαζόμενους του κλάδου. Αφορά συνολικά τους εργαζόμενους,εφόσον επεκτείνεται με νέους τρόπους η ελαστική απασχόληση. Αφορά γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς μιας και στα σχολεία αντικειμενικά δεν θα παρέχεται η αναγκαία υγιεινή και προστασία, ειδικά στις συνθήκες του τέταρτου κύματος της πανδημίας. 

Υπενθυμίζουμε ότι και ο περσινός αριθμός καθαριστριών και ωρών δεν επαρκούσε τόσο για τις φυσιολογικές συνθήκες λειτουργίας των σχολείων μας, πόσο μάλλον για τη λειτουργία σε συνθήκες πανδημίας.

Ρωτάμε:

1.   Ποιος είναι ο αριθμός των εργαζόμενων στην καθαριότητα των σχολείων και με τι εργασιακές σχέσεις εργάζονται (πλήρους ή μειωμένου ωραρίου);

2.   Αν ο αριθμός των εργαζόμενων καλύπτει τις ανάγκες των σχολείων του δήμου ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν με ασφαλείς συνθήκες για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς;

3.   Τι μέτρα θα πάρει ο δήμος για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων;

27-8-2021

Ο Δημοτικός Σύμβουλος

Θεμελής Άγγελος