Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

7η Τακτική συνεδρίαση Δ.Σ Δήμου Ωραιοκάστρου Τρίτη 28-04-2020 και ώρα 17:30 μέσω τηλεδιάσκεψης.



ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ»ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 28-4-2020




1.    Η πανδημία του Κορωνοϊού έκανε ακόμα περισσότερο αναγκαίες τις δράσεις της δημοτικής αρχήςόπως είναι η μεταφορά τροφίμων,φαγητού στο σπίτι, η συνταγογράφηση, η παραλαβή και παράδοση φαρμάκων, η καθαριότητα ανήμπορων συμπολιτών, η νοσηλευτική, ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη. Σε ποιο βαθμό ανταποκρίθηκε ο δήμος μας και η υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι»; ΄Εκανε ενέργειες η δημοτική αρχή για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού λόγω της κατάστασης που προέκυψε με τις ειδικές άδειες και τη λήξη των 8μηνων συμβάσεων του ΟΑΕΔ; Αρκούν οι πρόσκαιρες προσλήψεις τετράμηνης διάρκειας;

2.    Ποιες ενέργειες κάναμε για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση του δήμου (από τα οφειλόμενα σε αυτόν), για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών λόγω της πανδημίας; Τη στιγμή που η κυβέρνηση με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχόμενου, αποπειράθηκε να επιδοτήσει τα ιδιωτικά Κέντρα Κατάρτισης με 85 εκατομμύρια ευρώ και ενίσχυσε τους  εφοπλιστές σε πρώτη φάση με 145 και τους καναλάρχεςκατ΄ αρχή με 20 εκατομμύρια ΚΛΠ;


3.    Ποιες προτάσεις έκανε η δημοτική αρχή για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, για την επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείαςκαι την κοστοβόρα πολιτική σύναψης συμβολαίων με αυτόν; Σήμερα υπάρχει και η σχετική εμπειρία διασποράς του ιού σε ιδιωτικές μονάδες της Αττικής.

4.    Ποια είναι η θέση της δημοτικής αρχής για την 5η ΠΝΠ η οποία επιτρέπει την ανάθεση της καθαριότητας σε ιδιώτες, όπου δεν επαρκεί το προσωπικό;

5.    Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, μπορεί να υπάρξουν μέχρι και τρεις - τέσσερις αυξομειώσεις των κρουσμάτων της νόσου το επόμενο τρίμηνο. Βέλγιο και Πορτογαλία έχουν μεγάλο αριθμό νεκρών, παρότι και αυτές οι χώρες απέφυγαν τις μοιραίες καθυστερήσεις. Συνεπώς υπάρχει ο κίνδυνος τοπικών αναζωπυρώσεων. Σε αντίθεση με αυτά, παρατηρείται στο δήμο μας, όπως και γενικότερα μεγάλη αύξηση στη κυκλοφορία των πολιτών. Σε τι ενέργειες σκοπεύει να προβεί ο δήμος ώστε αυτό να γίνεται με συνθήκες ασφάλειας ιδιαίτερα σε χώρους όπως τα αλώνια;

6.    Σχετικά με τη ΠΝΠ 13/2020: Στο άρθρο 25 προβλέπει Ξενώνες άστεγων με ευθύνη των δήμων, χωρίς καμία κρατική χρηματοδότηση. Εμείς προτείνουμε αυτή η ευθύνη να δοθεί στη Περιφερειακή Διοίκηση που διαθέτει σχετικά κονδύλια.
Στο άρθρο 27 προβλέπει τη χορήγηση TABLETστα σχολεία για τους μαθητές από τις Σχολικές Επιτροπές, οι οποίες δεν έχουν χρήματα. Να γίνει με δαπάνη του Δημοσίου.
Στο άρθρο 28 προβλέπει τη διανομή υγειονομικού υλικού από τους δήμους σε επιχειρήσεις του ν.3429/05 δηλαδή στις ΔΕΚΟ (όπως η ΔΕΗ) και σε άλλα ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ (!) αντί για απευθείας κρατική ενίσχυση. Είναι απαράδεκτο.
Στο άρθρο 33 προβλέπει τη μεταφορά κονδυλίων από τα έργα του δήμου στα λειτουργικά του έξοδα, δηλαδή μία σειρά από υποδομές και συντηρήσεις θα μείνουν στο κενό. Αυτό για να μην δοθεί έκτακτη δημόσια ή ευρωενωσιακή οικονομική ενίσχυση.

Ποιες είναι οι θέσεις της δημοτικής αρχής για όλα τα παραπάνω;
7.    Για τους μικρομεσαίους αγρότες, προτείνουμε να επιτραπεί η διοχέτευση των προϊόντων τους σε ιδρύματα και σε ειδικές ομάδες συμπολιτών, με την εποπτεία του δήμου. Να γίνει αναστολή χρεών και κάθε είδους αναγκαστικής είσπραξης, διακοπών νερού και ρεύματος και αυτά να συμπεριλάβουν και τους άλλους επαγγελματίες.

8.    Σε ποιο σημείο βρίσκεται η απόπειρα της καύσης των απορριμμάτων στον Τιτάνα; Υπάρχουν απαντήσεις από τη πλευρά της κυβέρνησης και της Περιφερειακής Διοίκησης Κ. Μακεδονίας; Με ποιους δήμους αναπτύσσουμε και με ποιο τρόπο κοινές ενέργειες αντιμετώπισης του προβλήματος; ΄Εχουμε σκοπό να καταγγείλουμε τις μεθοδεύσεις των ελληνικών κυβερνήσεων;
Εμείς, σαν «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ», ενημερώνουμε το δημοτικό συμβούλιο ότι τον Μάη του 2018 υπέρ της καύσης τοποθετήθηκαν: Ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Μιχάλης Γεράνης, ο οποίος αρνείται να μας ενημερώσει και για την Μονάδα Επεξεργασίας Δ. Θεσσαλονίκης. Ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κωνσταντίνος Γιουτίκας, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κ. Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου, ο δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτετζίδης και ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών Σίμος Δανιηλίδης. Αυτοί ίσως πιστεύουν ότι η καύση θα συντελεστεί μακριά τους ….
Σήμερα λάβαμε υπόψη την επιστολή του βουλευτή της Ν.Δ.  Δημήτρη Κούβελα που υπό  προϋποθέσεις και εν μέσω πανδημίας, συμφωνεί στη συνέχιση της διαδικασίας αδειοδότησης. Πέραν αυτών, εμμέσως θέτει και τις ευθύνες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ (Συμφωνία με την Ενωση Τσιμεντοβιομηχανιών).

ΕΜΕΙΣ ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ: ΚΑΜΙΑ ΚΑΥΣΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ!

Σημείωση: σήμερα παραμένουμε μόνο στα ζητήματα εξασφάλισης της υγείας με την ευρεία έννοια.


Ωραιόκαστρο 28-4-2020

  Ο δημοτικός σύμβουλος
                                                     
   Της «ΛΑΪΚΗΣ  ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ»
             Θεμελής Αγγελος


Συμπλήρωση: 

 Ο κ. Δήμαρχος μας δήλωσε ότι ΘΑ απαντήσει τεκμηριωμένα στις ερωτήσεις και ΘΑ το κάνει για το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου, δηλαδή θα διαμοιράσει τις ευθύνες. 

Από το Προεδρείο του Δ.Σ. δόθηκε απάντηση μόνο για το σημαντικό έργο της δομής «Βοήθεια στο Σπίτι».

Ο λαός του Ωραιόκαστρου, της Μυγδονίας και της Καλλιθέας ας συλλογισθεί σε  ποιους πολιτικούς φορείς ανήκουν όλοι οι παραπάνω και τι πολιτικές εξυπηρετούν, παρά τις διακηρύξεις τους περί «ακομμάτιστου», ανεξαρτησίας, αυτοδιοίκησης και αγάπης στον τόπο.

Χρειάζεται εγρήγορση και κινητοποίηση για να μην κατοχυρωθούν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα. Για να αντιμετωπίσουμε την ολοκληρωτική και μονοδιάστατη προπαγάνδα της κυβέρνησης - βολικής αντιπολίτευσης.--