Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

7η Τακτική συνεδρίαση Δ.Σ Δήμου Ωραιοκάστρου Τρίτη 28-04-2020 και ώρα 17:30 μέσω τηλεδιάσκεψης.



ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΨΗΦΟΣ ΤΗΣ «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΙΣ 28-4-2020


            Για το 1ο θέμα:Σχετικό με την αναμόρφωση Προϋπολογισμού του Δήμου για προμήθεια τροφίμων για το Κοινωνικό Παντοπωλείο, ποσού 22.941,18 ευρώ (ενίσχυση λόγω του κορωνοϊού). Γιατί δεν βάζουμε στρογγυλά το ποσό των 23.000 ευρώ που και αυτό είναι λίγο. Αναφέρεται στην εισήγηση: « … η απροσδόκητη τροπή του διεθνούς διαγωνισμού τροφίμων του δήμου μας για τον οποίο εκκρεμεί προσφυγή,  με άγνωστη την ακριβή ημερομηνία εκδίκασης …», χωρίς να εξηγείται τι ακριβώς συνέβη, ποιος και γιατί ο προσφεύγων; Ως εκ τούτου, εφόσον δεν έγινε ο διαγωνισμός καλούμαστε να αποφασίσουμε την απευθείας ανάθεση και σύμφωνα με την εισήγηση είναι υποχρεωτική η απόφαση για την σχετική πίστωση από το Δημοτικό Συμβούλιο. Κατόπιν των παραπάνω, η «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» με τη λογική ότι χρειάζονται τα τρόφιμα αλλά ηόλη εξέλιξη είναι μεμπτή, ψηφίζει ΛΕΥΚΟ.

          Για το 2ο θέμα: Πάλι για αναμόρφωση Προϋπολογισμού για επιχορήγηση με 57.000 ευρώ της θέρμανσης των σχολείων, για διάφορες δαπάνες 6.500 από το αποθεματικό, λογιστική τακτοποίηση (περίπτωση Γ) και δαπάνη για τηλεργασία/συνδιάσκεψη λόγω κορωνοϊού 4.200 ευρώ, η «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ψηφίζει ΥΠΕΡ.


          Στο 3ο θέμα: ΤΡΟΦΕΙΑ ΔΟΠΠΑΩ. Αναφέρεται στην εισήγηση ότι «ο προσδιορισμός των τροφείων γίνεται βάσει εισοδηματικών κριτηρίων»…. «Στην περίπτωση επιβολής οικονομικής συμμετοχής, αυτή πρέπει να είναι εύλογη και συμβολική ….» (άρθρο 5 του Κανονισμού Λειτουργίας των Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών του ΔΟΠΠΑΩ). Στα κριτήρια συνυπολογίζεται και το τεκμαρτό εισόδημα! Αυτά είναι για μας απαράδεκτα γιατί πρώτον τα εισοδηματικά κριτήρια δεν είναι αντικειμενικά εφόσον δεν κάνουν όλοι ειλικρινείς φορολογικές δηλώσεις, δεύτερον τα τεκμήρια δεν σημαίνουν πραγματικό εισόδημα και τρίτονοι συμμετοχές δεν είναι συμβολικές αφού: για οικογενειακό εισόδημα από 8.001-14.000 είναι 550 ευρώ το έτος, για εισόδημα από 14.001-20.000 είναι 660, για εισόδημα από 20.001-25.000 είναι 770 ευρώ το έτος.
          Επιπλέον έχουμε να παρατηρήσουμε ότι το σύνολο των εσόδων από τα τροφεία της δημοτικής επιχείρησης αποτελεί ένα 5-6% του συνόλου των εσόδων της δηλαδή μικρό ποσοστό που θα μπορούσε κάλλιστα νακαλυφθεί από κρατικούς πόρους ώστε να μην υπάρχουν καθόλου τροφεία για καμία οικογένεια.
          Είναι απαράδεκτο οι πολύτεκνοι για εισόδημα 40.000 ευρώ και οι μονογονεϊκές οικογένειες που έχουν εισόδημα 20.000 ευρώ, να  χρεώνονται με 550 ευρώ το έτος αντί για Μηδέν χρέωση. Επίσης απαράδεκτο, οικογένειες με ανάπηρο μέλος με εισόδημα άνω των           40.000 να μην απαλλάσσονται ομοίως. Η έκπτωση του 5% για εφάπαξ καταβολή των τροφείων είναι πολύ μικρή. Δεν πρέπει να υπάρχουν τροφεία.
          Κατόπιν των παραπάνω η «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ψηφίζει ΚΑΤΑ.

          Για το 4ο θέμα: Παράτασης του προγράμματος REMOTECARE- εδαφικής συνεργασίας Ελλάδας - Βουλγαρίας για 5 μήνες μέχρι 31-12-20, που αφορά την προμήθεια οχήματος - ασθενοφόρου. Στους λόγους της μη εκτέλεσης αναφέρεται και η επιδημία. Υπάρχουν σχετικές ευθύνες οι οποίες δεν αναφέρονται, υπάρχει και η ανάγκη να στελεχωθεί το όχημα με έμπειρο και μόνιμο προσωπικό, οι δαπάνες του να καλύπτονται από το Υπουργείο Υγείας. Παρά τις ελλείψεις που επισημαίνουμε, ψηφίζουμε ΥΠΕΡ.

          Για το 5ο θέμα: που αφορά την Τροποποίηση της Δομής Παροχής Βασικών Αγαθών - Κοινωνικό παντοπωλείο και φαρμακείο του Δήμου. Δηλαδή παράταση για να ενταχθεί στο Πρόγραμμα της Κ. Μακεδονίας 2014-20. Δηλαδή έχουμε και χρονική καθυστέρηση.
          Επικαλείται η Περιφερειακή Διοίκηση μεταξύ άλλων: την «προώθηση της κοινωνικής ένταξης και την καταπολέμηση της φτώχειας …». Ποιος όμως δημιουργεί την φτώχεια;
          Η πράξη χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ). Πριν από 11-12 χρόνια γιατί δεν χρειάζονταν παρόμοια προγράμματα;
          Αναγράφεται στο Πρόγραμμα ότι οι δύο δομές διαθέτουν ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής του αριθμού και των στοιχείων των ωφελούμενων. Σκοπός είναι το ηλεκτρονικό σύστημα της κάθε δομής να συνδεθεί μελλοντικά με το Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα καταγραφής και παρακολούθησης ωφελούμενων που θα αναπτύξει το Υπουργείο Εργασίας! Το φακέλωμα θα φτάνει και στην Ε.Ε. (microdata),όπου θα μεταβιβάζονται δεδομένα των συμμετεχόντων. Σύμφωνα με το πρόγραμμα θα μπορούν να παίξουν ρόλο και τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης, (όπως αυτά που θα λάμβαναν 85 εκατομμύρια από το Υπουργείο Εργασίας;)και οι Δομές Φροντίδας Παιδιών. Πιθανή είναι και η ύπαρξη χορηγών.Δηλαδή, κάλυψη κοινωνικών αναγκών με φιλανθρωπίες τον 21ο αιώνα, στην «αναπτυγμένη» Ευρώπη.
          Το παντοπωλείο θα εξυπηρετεί 191 νοικοκυριά και το φαρμακείο έως 200 άτομα το μήνα. Συνολικά 697 άτομα, συνολικό κόστος 499.200 ευρώ. Πιστεύουμε ότι δεν τέθηκε το ποσό στο ύψος των 500.000 γιατί διαφορετικά θα έπρεπε να αναρτήσουμε, όπως συμβατικά επιβάλλεται, πινακίδες ευγνωμοσύνης προς την Ε.Ε.,πράγμα που θα προκαλούσε. Πιστεύουμε ότι με διαφορετική κρατική και δημοτική οργάνωση με λιγότερα θα εξυπηρετούνταν περισσότεροι και μόνο για ζητήματα υγείας, γιατί ανεργία και φτώχεια το σωτήριο έτος 2020, δεν θα υπήρχαν, ούτε «μειονεκτούντες» θα υπήρχαν.
          Λόγω της αναγκαιότητας η «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»   δεν καταψηφίζει το θέμα και δηλώνουμε ΠΑΡΩΝ.

          6ο θέμα: Για την παράταση 85 ημερών των τμηματικών προθεσμιών ανέγερσης του 2ου Δημοτικού Παλαιοκάστρου. Ένα σχολείο που για χρόνια «γίνεται». Για τις παρατάσεις επικαλείται η δημοτική αρχή όπως και ο ανάδοχος του έργου δυσμενείς καιρικές συνθήκες, λασπώδες έδαφος σε μία περίοδο που είχαμε τα πιο ήπια καιρικά φαινόμενα. Επικαλούνται ότι χρειάζεται η 3η παράταση τμήματος του έργου γιατί έγιναν οι άλλες δύο! Επικαλούνται και τον κορωνοϊό. Πάμε λοιπόν για τις 8/6/2020 με πιθανή και άλλη παράταση.
          Επιβεβαιώνεται για πολλοστή φορά η θέση του Κ.Κ.Ε. και της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» ότι τα σχολεία πρέπει να γίνονται από τον δημόσιο Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, καλύτερα, φθηνότερα και γρηγορότερα.
          Λόγω της μεγάλης ανάγκης ψηφίζουμε ΥΠΕΡτης παράτασης και ελπίζουμε να τελειώσει το έργο πριν τη καινούργια σχολική χρονιά.

          Για το 7ο θέμα: Τροποποίηση Κανονισμού Λειτουργίας Κολυμβητηρίου.
          Η εισήγηση δεν μας κατατοπίζει σε ποιά ακριβώς σημεία τροποποιείται ο Κανονισμός.
          Στο άρθρο 1 υπάρχει επιφύλαξη για το εάν το κολυμβητήριο υποστηρίζει τον μαζικό αθλητισμό όλων των ηλικιών. Στη σελ. 6 του Κανονισμού αναφέρεται ότι οι υπάλληλοι Γραμματείας «Αναζητούν τον κάτοχο απολεσθέντων αντικειμένων και εάν αυτός δεν παρουσιαστεί εντός 3 μηνών, μετά από σύμφωνη γνώμη της υπηρεσίας, τα καταστρέφουν». Γιατί να υπάρχει καταστροφή πριν τουλάχιστον από την παρέλευση ενός χρονικού διαστήματος λ.χ. 3 ετών;΄Η και καμία καταστροφή αλλά αποθήκευση;
          Φύλακες στο κολυμβητήριο και στον ευρύτερο χώρο, πρέπει να υπάρχουν σε μόνιμη βάση και για όλες τις βάρδιες.
          Ο ορισμένος υπεύθυνος λειτουργίας, πρέπει να είναι αποκλειστικά δημοτικός υπάλληλος κατηγορίας ΠΕ. Το ίδιο και ο αναπληρωτής του. Σε καμία περίπτωση αιρετός.
          Στη σελίδα 8, άρθρο 6 αναφέρεται η οικονομική συνδρομή των αθλούμενων. Το αντίτιμο δεν καθορίζεται επακριβώς. Όπως και να έχει, θα πρέπει να υπάρχει δωρεάν χρήση του κολυμβητηρίου από όλους.
          Οι ποινές για παραβίαση του Κανονισμού Λειτουργίας πρέπει να καθορίζονται με κάθε λεπτομέρεια και κλιμακωτά, μέχρι την αποβολή.
          Τέλος, διαφωνούμε με τη δυνατότητα διαφημίσεων στους χώρους του κολυμβητηρίου (άρθρο 12) και ιδιαίτερα με την ανάθεση σε τρίτους της εκμετάλλευσης των διαφημιστικών χώρων.
          Όλα τα έξοδα του κολυμβητηρίου πρέπει να καλύπτονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
          Για τους παραπάνω λόγους η «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» δηλώνει ΠΑΡΩΝ.

          Για τα 8ο και 9ο θέμα κατανομής κονδυλίων για λειτουργικές δαπάνες και θέρμανση των σχολείων ψηφίζουμε ΥΠΕΡ.


          Για το Εκτός Ημερήσιας Διάταξης θέμα: σχετικά με τους όρους και προϋποθέσεις εγγραφής στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του ΔΟΠΠΑΩ, δηλώσαμε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν επιλογές με κριτήρια και μόρια για εργαζόμενους, άνεργους, οικονομικά αδύνατες οικογένειες, ορφανά κλπ. Ότι είναι κοροϊδία τα παιδιά πολύτεκνων να πριμοδοτούνται μόνο με 5 μόρια όπως και όσες οικογένειες έχουν εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ με 10 και 5 μόρια, ότι για τους αλλοδαπούς να απαιτείται η άδεια παραμονής. Σήμερα υπάρχουν οι δυνατότητες όλα τα παιδιά να γίνονται δεκτά. Ψηφίσαμε ΚΑΤΑ.


   Θεμελής Αγγελος


  Δημοτικός Σύμβουλος

   ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ