Σάββατο 15 Ιουνίου 2024

Με ΚΚΕ πιο δυνατό, αισιόδοξα και μαχητικά στην επόμενη μέρα

  

Πιο δυνατό το ΚΚΕ: Αυτό είναι το ελπιδοφόρο μήνυμα που έβγαλαν οι κάλπες των ευρωεκλογών την περασμένη Κυριακή.

Και, σε πείσμα όσων είχαν προεξοφλήσει πριν τις εκλογές το «μια απ' τα ίδια» για το Κόμμα, των ίδιων που μετά έσπευδαν να απαξιώσουν το αυξημένο ποσοστό του, οι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που έβγαλαν ενισχυμένο το ΚΚΕ σε μία ακόμα εκλογική αναμέτρηση, πράγματι εκπέμπουν αυτό που έχει ανάγκη σήμερα ο λαός και η νεολαία:

Πιο δυνατή εργατική - λαϊκή πάλη και διεκδίκηση, οργάνωση της αντεπίθεσης, στον δρόμο της ανατροπής.

* * *
Το ποσοστό που πήρε το ΚΚΕ είναι αυτό που, παρά τον αρνητικό συνολικά συσχετισμό δυνάμεων, προβληματίζει και ανησυχεί τα επιτελεία του συστήματος. Είναι από τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι σταθεροποιείται και δυναμώνει έως έναν βαθμό το ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, όπως εκφράστηκε το προηγούμενο διάστημα με τις μεγάλες εργατικές - λαϊκές κινητοποιήσεις, τις απεργίες, τους νεολαιίστικους αγώνες, κάτω από το σύνθημα «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας».

Εκεί λοιπόν που οι άλλες δυνάμεις συνειδητά βλέπουν μόνο «μαυρίλα» για να καλλιεργούν την απογοήτευση, την παραίτηση και τη μοιρολατρία, για να εμπεδώνουν στον λαό το «τίποτα δεν αλλάζει», η νέα άνοδος του Κόμματος αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για την περαιτέρω ενίσχυση της εργατικής - λαϊκής πάλης και διεκδίκησης, που αποτελεί τη μόνη πραγματική αντιπολίτευση στην πολιτική της ΝΔ και της ΕΕ, αλλά και στη συναίνεση που της προσφέρουν τα άλλα κόμματα.

Δείχνει ότι το σύστημα έχει απέναντί του μια υπολογίσιμη δύναμη, πιο ικανή να αποκαλύπτει τα αντιλαϊκά σχέδια, να εμποδίζει σχεδιασμούς, να εκθέτει στον λαό τη στρατηγική ταύτιση των άλλων κομμάτων, να κινητοποιεί δυνάμεις.

Επιβεβαιώνει ότι παρά τις δυσκολίες, είναι σε εξέλιξη θετικές διεργασίες μέσα στον λαό, οι οποίες αποτυπώνονται και σε άλλες μάχες, σε αρχαιρεσίες σωματείων, στην άνοδο της συμμετοχής εργαζομένων στα σωματεία τους, στη συγκρότηση νέων συνδικάτων κ.ά.

Εκεί δηλαδή που κατατίθεται ήδη κάθε ψήφος στο ΚΚΕ, όλη η επιρροή του Κόμματος, ώστε να ενισχυθούν όσο γίνεται περισσότερο ο ριζοσπαστισμός και η μαζικότητα των αγώνων, η χειραφέτηση λαϊκών δυνάμεων από τα κόμματα του κεφαλαίου και τους «μονοδρόμους» τους.

* * *
Εκεί θα τη βρουν λοιπόν οι εργαζόμενοι τη δύναμη που απέσπασε το Κόμμα.

Τώρα, μετά και το εκλογικό αποτέλεσμα, από καλύτερες θέσεις και ακόμα πιο μαχητικά μπορεί να βρει αγωνιστική διέξοδο η γνήσια ανησυχία του λαού, το «κάτι πρέπει να γίνει», το «δεν πάει άλλο», που με το δίκιο τους εκφράζουν πλατιές μάζες εργαζομένων, ανεξάρτητα από το τι ψήφισαν στις εκλογές ή αν απείχαν.

Εκεί θα την καταλάβουν για τα καλά αυτήν τη δύναμη η κυβέρνηση, η εργοδοσία και η συναινετική «αντιπολίτευση» των άλλων κομμάτων, γι' αυτό και παλεύουν να την «κλαδέψουν» με κάθε τρόπο:

Είτε προεκλογικά, όταν παπαγάλιζαν ότι «δεν έχει νόημα» η ψήφος στο ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, επειδή είναι ενάντια στην ΕΕ, είτε μετεκλογικά, που επικαλούνται πότε την αποχή και πότε την άνοδο άλλων συστημικών δυνάμεων, κάνοντας κάλπικες συγκρίσεις, για να κρυφτεί η αποδοκιμασία στη ΝΔ, στον ΣΥΡΙΖΑ, στο ΠΑΣΟΚ και σε άλλα κόμματα, να συγκαλυφθεί η ελπιδοφόρα για τον λαό σημαντική άνοδος του ΚΚΕ.

«Κουκούτσι» στον λαιμό τους λοιπόν η αυξημένη δυναμική που καταγράφει το Κόμμα, και με το δίκιο τους, ειδικά σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο, που η ΕΕ περνά σε συνθήκες «πολεμικής οικονομίας», με τα μέτωπα των συγκρούσεων να απειλούν όλο και περισσότερο τους λαούς, και με μια διαφαινόμενη οικονομική κρίση στον ορίζοντα.

* * *
Ειδικά στο ζήτημα του πολέμου, το εκλογικό αποτέλεσμα ανέδειξε ότι παρά τη συστηματική προσπάθεια στοίχισης του λαού με τα πολεμοκάπηλα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι εργαζόμενοι που εμπιστεύονται τις θέσεις του ΚΚΕ, που αντιλαμβάνονται τη σημασία και το επείγον της μάχης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της Ελλάδας.

Χιλιάδες είναι εκείνοι που έκαναν κριτήριό τους και στις ευρωεκλογές αυτή την πρωτοπόρα στάση και δράση του Κόμματος, η οποία «σφράγισε» κάθε λαϊκή κινητοποίηση. Οπως ενάντια στις στρατηγικές συμφωνίες με ΗΠΑ, Ισραήλ, Γαλλία, ενάντια στις βάσεις του θανάτου, στην αποστολή της φρεγάτας στην Ερυθρά και όπλων στην Ουκρανία.

Σε αυτόν τον δρόμο της πάλης θα κατατεθεί η δύναμη που απέσπασε το ΚΚΕ, αποκαλύπτοντας από καλύτερες θέσεις τη στρατηγική ταύτιση όλων των άλλων κομμάτων:

Της κυβέρνησης που με ...λιγότερη «αλαζονεία» θα φέρει τα νέα πολεμικά ανακοινωθέντα από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, της «κεντροαριστεράς» που παλεύει να ανασυνταχθεί για να βάλει «πλάτη» στην «ιερή αμυντική συμμαχία του ΝΑΤΟ» και στη «στρατιωτική αυτονομία της ΕΕ», των «ντεμέκ» αντισυστημικών τύπου Βελόπουλου και Λατινοπούλου, που επίσης πλέκουν εγκώμια σε ΝΑΤΟ και Ισραήλ.

* * *
Χωρίς να χαθεί ούτε ώρα, από την επομένη των εκλογών το ΚΚΕ απέδειξε ξανά μέσα από ποιον δρόμο «κονταίνει» η κυβέρνηση, πώς οργανώνεται η μαχητική εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση στο κεφάλαιο και στα κόμματά του.

Οπως και τους προηγούμενους μήνες, που κόντρα στο 41% της ΝΔ και στο «καλά να πάθετε» του ΣΥΡΙΖΑ, πρωτοστάτησε σε κάθε αγωνιστική διεκδίκηση, έτσι και τώρα δίνει τον «τόνο», την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση δεσμεύεται για επιτάχυνση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων και ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά στριφογυρίζουν γύρω από τις καρέκλες τους, δίνοντας ραντεβού για το ...2027.

Μέσα σε μόλις μια βδομάδα, τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή: Για να προστατευτούν οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς και οι μαθητές στα σχολεία από τον καύσωνα, όταν το κράτος και η κυβέρνηση τους άφηνε στην τύχη τους. Για να οργανωθεί η πάλη στους χώρους δουλειάς για τις ΣΣΕ και αυξήσεις, με απεργιακές κινητοποιήσεις που δεν σταμάτησαν ακόμα και τη μέρα των εκλογών. Για να μην περάσει το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ, συμβάλλοντας ξανά στον ξεσηκωμό του λαού της Φθιώτιδας ενάντια στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Ετσι κάνει πράξη το Κόμμα το προεκλογικό του σύνθημα, για «δυνατό ΚΚΕ και εκεί που παίρνονται οι αντιλαϊκές αποφάσεις, και εκεί που ανατρέπονται, στους δρόμους του αγώνα».

Ετσι θα συνεχίσει το ΚΚΕ, δίνοντας τη μάχη μέσα στον λαό, σε όλα τα «καυτά» μέτωπα: Από την ακρίβεια και τη φοροληστεία μέχρι την Υγεία και την Παιδεία, φωτίζοντας ότι το κέρδος και η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου είναι που υπονομεύουν κάθε δυνατότητα που υπάρχει να ζήσουν οι εργαζόμενοι πολύ καλύτερα.

* * *
Το ΚΚΕ αποδεικνύει καθημερινά ότι η εμπιστοσύνη του λαού δεν πάει στράφι, ότι η ενίσχυσή του πολλαπλασιάζει κάθε μικρό και μεγάλο αγώνα, τη δυναμική της οργάνωσης και της διεκδίκησης.

Και τώρα μπορούν να γίνουν νέα πιο αποφασιστικά βήματα. Να συναντηθεί ακόμα περισσότερο η δυσαρέσκεια του λαού για την πολιτική κυβερνήσεων και ΕΕ με την ανατρεπτική και ελπιδοφόρα πρόταση του ΚΚΕ, για τις ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την εξουσία, για την Ελλάδα και την Ευρώπη του σοσιαλισμού!

 

Ριζοσπάστης