Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

Ευρωεκλογές και συνταξιούχοι: γιατί πρέπει να καταψηφίσουμε την ΕΕ και τα κόμματά της

 

 


          Οι κυβερνήσεις από το 1992, με τους τότε νόμους Σιούφα της ΝΔ, προσπαθούν  να απαλλάξουν την εργοδοσία και το κράτος από τη συμμετοχή τους στην Κοινωνική Ασφάλιση. Μείωση των συντάξεων, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και  προώθηση των ιδιωτικών συστημάτων ασφάλισης. Το 2021 έγινε το Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), στο οποίο υπάγονται οι νέοι εργαζόμενοι που θα οδηγήσει σύντομα σε μείωση ή απαξίωση συνολικά των επικουρικών συντάξεων και στην ενίσχυση των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης.

          Από τότε, η μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων, επί δεκαετίες δοκίμασε όλα τα κόμματα, σοσιαλιστές, φιλελεύθερους, ακροδεξιούς, “αριστερούς”, κάθε λογής τυχοδιώκτες, ψάχνοντας λύσεις και σωτηρία. ΄Ομως με καμία κυβέρνηση, οποιουδήποτε τύπου, με καμία αστική αντιπολίτευση, τα πράγματα δεν βελτιώθηκαν. Αντίθετα, χειροτέρευσαν. Οι πραγματικές συντάξεις τον προηγούμενο αιώνα ήταν  μεγαλύτερες από τις σημερινές. Η κατάσταση στη δημόσια Υγεία ήταν καλύτερη από ότι είναι τώρα. Τον προηγούμενο αιώνα, δεν υπήρχε ενεργειακή φτώχεια, ούτε χιλιάδες πλειστηριασμοί. Αυτά όχι γιατί ήταν καλύτερο το καπιταλιστικό σύστημα, αλλά γιατί υπήρχε το σοσιαλιστικό στρατόπεδο και τα ισχυρά εργατικά κινήματα.

          Οι συντάξεις μας κόπηκαν 14 φορές με τα τρία μνημόνια. Καταργήθηκαν η 13η και η 14η σύνταξη. Το ΠΑΣΟΚ ψήφισε και εφάρμοσε 3 μνημόνια, η ΝΔ ψήφισε 2 και εφάρμοσε 3 μνημόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε ένα και εφάρμοσε 3 μνημόνια! Με τη βοήθεια κομμάτων όπως το ΛΑΟΣ, η ΔΗΜΑΡ, οι ΑΝΕΛ, το Ποτάμι, η ΄Ενωση Κεντρώων, ο Βελόπουλος κλπ.

          Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας παραδίδεται στα νύχια επιχειρηματιών. Οι υπηρεσίες του γίνονται όλο και ακριβότερο εμπόρευμα, προσθετικά στην γενική ακρίβεια.

          Η ακρίβεια που εξαφανίζει μισθούς και συντάξεις, κοινωνικές παροχές που κατακτήθηκαν με αιματηρούς αγώνες, είναι αποτέλεσμα ενός κόσμου ανισοτήτων, ανταγωνισμών, κερδοσκοπίας, υπερεξοπλισμών και πολέμων, ενός κόσμου κάθε είδους απατεώνων και εγκληματιών. Τα βλέπουμε κάθε μέρα στις ειδήσεις τους. Μάνδρα, Μάτι, Τέμπη, Δαδιά, Θεσσαλία, Πύλος, Παλαιστίνη, Ουκρανία, Ερυθρά Θάλασσα .... Οι βάσεις του θανάτου σε πλήρη λειτουργία σε όλη τη χώρα και στην ουσία, μόνο το Κ.Κ.Ε. να αντιστέκεται.

          Είμαστε εμείς που δώσαμε απάντηση στην άθλια πολιτική τους, με τα μεγάλα συλλαλητήρια που οργανώθηκαν σε όλη τη χώρα και στην Αθήνα, με το πλάισιο των διεκδικήσεών μας, χωρίς να κάνουμε μειώσεις σε ότι δικαιούμαστε, σε ότι αποκτήσαμε με τη δουλειά και τους αγώνες μας. Με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα και τις Ομοσπονδίες Συνταξιούχων. Μαζί με εργατικά σωματεία και λαϊκούς φορείς δυναμώσαμε το κίνημα  αντιπαράθεσης στην κυρίαρχη πολιτική στην οποία προσχώρησαν και τα κόμματα του λεγόμενου προοδευτικού τόξου όπως ο ΣΥΡΙΖΑ 1 και 2, το ΠΑΣΟΚ κλπ. Δεν παροπλιζόμαστε ούτε συνθηκολογούμε, δεν μετατρεπόμαστε από εκλογές σε εκλογές σε αυτόχειρες. Στις  ευρωεκλογές, θα καταψηφίσουμε όλους όσους ρήμαξαν τη ζωή τη δική μας και των παιδιών μας, όσους έκαναν ξανά την Ελλάδα χώρα που διώχνει τα παιδιά της.

          Η κυβέρνηση της ΝΔ κλιμακώνει, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της Ε.Ε., την επίθεση σε βάρος μας. Υποστηρίζει ότι τα ψίχουλα που έδωσε τους τελευταίους μήνες, αποτελούν αύξηση των συντάξεων! Η ίδια και οι ανταγωνιστές της για την κυβερνητική εξουσία, προσπαθούν να συγκαλύψουν την πραγματικότητα που ζούμε. ΄Ομως γνωρίζουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη για όλους, ούτε “δίκαιη ανάπτυξη” σε μία οικονομία που λειτουργεί με κριτήριο το κέρδος και κυρίαρχα τα μονοπώλια. ΄Οπου για να έχεις καλή Παιδεία και Υγεία, πρέπει να έχεις χρήμα. ΄Οπου δεν είσαι δικαιούχος των κόπων σου αλλά “οφελούμενος” των επιδομάτων και της φιλανθρωπίας τους. Εμείς δεν θέλουμε τα κίνητρά τους για να δουλεύουμε στα γεράματα, θέλουμε ουσιαστικές αυξήσεις, πλήρη αποκατάσταση των συντάξεων. Αγωνιζόμαστε για να είναι η υγεία κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα,να καλύπτει έγκαιρα όλες τις ανάγκες και όλο τον πληθυσμό της χώρας. Δωρεάν τα φάρμακα και οι εξετάσεις. Γιατί όλα τα έχουμε πληρώσει με τις εισφορές, τη συμμετοχή και τους φόρους μας.

          Τα αστικά κόμματα και οι παραφυάδες τους κρύβουν τα αίτια και τους αυτουργούς των πολιτικών που αντιμετωπίζουμε, είναι συνένοχοι, αποτελούν μέρος και όχι λύση των προβλημάτων μας. Χαρακτηριστικά, η πλειοψηφία του Συλλόγου Πολιτικών Συνταξιούχων Ν. Θεσσαλονίκης, στον φετινό Απολογισμό του, έκρυψε το ποιές κυβερνήσεις εφάρμοσαν τις εναντίον μας πολιτικές, δεν ανέφεραν καν την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που ολοφάνερα τσακίζει τις ανάγκες μας. Ψέλισαν κάτι για τη λεηλασία των αποθεματικών των ασφαλιστικών μας Ταμείων, χωρίς να αναφέρουν ότι αυτό ήταν σε εφαρμογή της  πολιτικής ενίσχυσης του μεγάλου κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου. Το ίδιο και οι δημοτικές αρχές που πρόσκεινται σε αυτά τα κόμματα, όπως λ.χ. η διοίκηση του δήμου Ωραιοκάστρου που καταψήφισε ψηφίσματα για τις Συντάξεις, για την Υγεία και Πρόνοια των συνταξιούχων ....

          Διεκδικούμε τη ζωή που μας ανήκει και μας αξίζει. Αυτή που διεκδικεί μαζί μας το Κ.Κ.Ε. γι αυτό ΣΤΙΣ 9 ΙΟΥΝΗ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ Κ.Κ.Ε. 

                                                                                                     ΚΟΒ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε.