Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ “ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ”

 



          Συνδημότισσες και συνδημότες.

          Με τους νόμους “Καποδίστριας 1997, Καλλικράτης 2010, Κλεισθένης 2018” που εφαρμόστηκαν από όλα τα αστικά κόμματα, δημιουργήθηκαν οι μεγάλοι δήμοι. Γνωρίζουμε τις συνέπειες, κυρίως όσοι μένουμε στις περιφέρειες του δήμου. Οι συνενώσεις των κοινοτήτων δημιούργησαν το έδαφος για τη δράση των μεγάλων επιχειρήσεων ενώ υποβάθμισαν τη ζωή και τα δικαιώματα των κατοίκων.

          Η κρατική χρηματοδότηση στον δήμο μας, σε σχέση με το 2009 μειώθηκε  65%. Αυτό στερεί από αναγκαία έργα. Οι άλλες παρατάξεις, δεν διεκδίκησαν τα οφειλόμενα και ως αντίδοτο πρότειναν τη λεγόμενη οικονομική αυτοτέλεια, δηλαδή την επιπλέον επιβάρυνση των δημοτών. Διεκδικούν να δοθεί ο ΕΝΦΙΑ στους δήμους, αντί να καταργηθεί γενικά. Αποδέχτηκαν τη μεταφορά κρατικών αρμοδιοτήτων στο δήμο, χωρίς τους αντίστοιχους πόρους. Στηρίζουν την “κοινωνική οικονομία” των πάσης φύσεων ΜΚΟ και χορηγών.

          Η ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, την οποία εγκρίνει η δημοτική αρχή και με τη συμμετοχή της σε Ενεργειακή Κοινότητα, όχι μόνο δεν εξασφαλίζει φθηνή ενέργεια αλλά δημιουργεί περιβαλλοντικά και παραγωγικά προβλήματα (ΜΕΑ, ΤΙΤΑΝ, Φ/Β Δρυμού κλπ). Το ίδιο ισχύει για τις μεταφορές με τα πανάκριβα διόδια.

          ΄Οσα απαραίτητα έργα γίνουν, όπως σχολεία, αποσπασματικά έργα πολιτικής προστασίας, ύδρευσης – αποχέτευσης που θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί πριν δεκαετίες, είναι ελάχιστα μπροστά στις ανάγκες ενώ ταυτόχρονα τα πληρώνουμε πανάκριβα στις κατασκευαστικές εταιρείες.

          Συνεχίζεται η ασυλία του κεφαλαίου να ρυπαίνει, με την ανοχή της Τοπικής Διοίκησης. Την ανακύκλωση την εκμεταλλεύονται ιδιώτες ενώ το χαράτσι Ταφής των απορριμμάτων επιβαρύνει τους δημότες με εκατοντάδες χιλιάδες τον χρόνο – το ψήφισαν όλοι οι άλλοι στο Δημοτικό Συμβούλιο.

          Η προσπάθεια διαμόρφωσης μιας εικονικής πραγματικότητας, για έναν σύγχρονο, “έξυπνο” δήμο που θα αλλάζει με την κάθε φορά νέα διοίκηση προς όφελος των πολιτών του, καταρρέει στη σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε. Υποσχέσεις πολλές, έργα ελάχιστα  ….

          Η “Λαϊκή Συσπείρωση”, έχει χαράξει στόχους με γνώμονα τα πραγματικά προβλήματα. Αυτά δεν τα διακρίνουμε σε γενικά και τοπικά, γιατί και τα δεύτερα πηγάζουν από την κυρίαρχη πολιτική και τους εκπροσώπους της στον τόπο μας.   Δεν κρύβουμε τις αιτίες, ούτε τους υπεύθυνους. Δεν είμαστε υπερκομματικοί ή “ανεξάρτητοι”. Συμπορευόμαστε με άλλους αγωνιστές και ανιδιοτελείς πολίτες.

          Διεκδικούμε την επιστροφή στο δήμο των παρακρατηθέντων πόρων, την κατάργηση των ανταποδοτικών τελών, τη χρηματοδότηση των υπηρεσιών του από το Κράτος με τους φόρους που πληρώνουμε. Την άμεση μείωση τελών και φόρων.

          Η πρότασή μας περιλαμβάνει την ανάπτυξη κοινωνικών υποδομών, τα κοινωφελή έργα, τα επαρκή μέσα μαζικής μεταφοράς, την προστασία του περιβάλλοντος, την αξιοποίηση και επέκταση των ελεύθερων χώρων, την ορθολογική ανακύκλωση με ήπιες τεχνολογίες.  Λέμε ΟΧΙ στην καύση των σκουπιδιών για την παραγωγή ενέργειας. Δεν είναι τυχαίο ότι το Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων του δήμου τον Μάρτη 2021, το ψήφισαν όλοι εκτός από τη Λ.Σ. Το ίδιο, για τη δημιουργία Αιολικών Πάρκων, μόνον εμείς ψηφίσαμε ΚΑΤΑ. Πρώτοι βάλαμε το αίτημα δημιουργίας Κέντρου Υγείας και κρατικών Περιφερειακών Ιατρείων.

          Τα 30 τελευταία χρόνια είχαμε δημοτικές αρχές που πρόσκεινται στη Ν.Δ., με συνοδοιπόρους από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, κάποιους “αριστερούς” και της ακροδεξιάς. Τρεις δήμαρχοι καταψηφίστηκαν και οι παρατάξεις τους εξαφανίστηκαν. Η τωρινή διοίκηση συνέχισε την πολιτική τους. Σήμερα προβάλλονται άλλοι “σωτήρες”, παρά το “έργο” τους στην πενταετία Γαβότση. Ο συνδυασμός που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξε υποτονικός και σε πολλές περιπτώσεις συνεργάσιμος στους σχεδιασμούς των δημάρχων. Εκλογικά, ψάχνει συνεργασίες με την “καραμανλική δεξιά”. Η “Συνεργασία Τώρα”, συμμέτοχος σε προηγούμενες διοικήσεις, επιπλέον χάρισε 2 από τους 5 συμβούλους της στον κ. Τσακίρη.

          Στην πράξη, δεν υπάρχουν σαφή όρια μεταξύ τους και γι αυτό οι υποψήφιοί τους μεταπηδούν από τον έναν στον άλλον. Από τους συνδυασμούς του σημερινού δημοτικού συμβουλίου, τρεις (52% των ψήφων), διαλύθηκαν. Μαλώνουν για τις απευθείας αναθέσεις, χωρίς να καταγγέλλουν το νομικό πλαίσιο και τα κόμματα που το ψηφίζουν, χωρίς προτάσεις ελέγχου αναθέσεων. Μαλώνουν για τα αξιώματα αλλά υπερψηφίζουν το αντιδημοκρατικό Προεδρείο του Δ.Σ., τις διοικήσεις των δημοτικών επιχειρήσεων, επιτροπές. Ανέχονται τις προκλητικές απουσίες των συμβούλων.

          Στα προγράμματά τους κυριαρχεί η προβολή της επιχειρηματικότητας, η ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, του ηλεκτροφωτισμού (έγινε), η κερδοσκοπική αξιοποίηση δημοτικών χώρων, τα ΣΔΙΤ ….

          Γιατί δεν πρέπει να ψηφιστούν οι υποψήφιοι των άλλων ψηφοδελτίων: Για να μην επιβραβευθεί η εγκατάλειψη δημοτικών Παιδικών Σταθμών και ΚΔΑΠ. Το ότι οι Π.Σ. δεν είναι σε θέση να δεχτούν παιδιά ΑμΕΑ. Να μην δεχθούμε οι γονείς να βάζουν άλλο το χέρι στην τσέπη για τα σχολεία. To ότι πολλές περιοχές δεν έχουν νερό να πιούν, δεν έχουν αποχέτευση το 2023! Για την κατάσταση στην καθαριότητα και στην ανακύκλωση. Για την καταστροφή του περιβάλλοντος. Να μην ψηφιστούν αυτοί που δεν διεκδίκησαν επιδημιολογικές και περιβαλλοντικές έρευνες στον τόπο μας. Που παρέλυσαν τα Τοπικά Συμβούλια. Που εκμεταλλευόμενοι τους νόμους της Ν.Δ. έκαναν ρεκόρ στις απευθείας αναθέσεις. Που ποτέ δεν πήραν θέση απέναντι στις αντικοινωνικές πολιτικές των κυβερνήσεων. Που δεν χορηγούν κανονικά ούτε τα ΜΑΠ στους δικαιούχους εργαζόμενους. Που συμφωνούν με την πολιτική των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Αυτοί που ονομάζουν έργα τις απλές συντηρήσεις των δρόμων και τις κάνουν με δανεικά. Που περνάνε 10 και πλέον χρόνια για να γίνει ένα γεφύρι ή ένα σχολείο και μάλιστα με υπερβολικό κόστος …..

          Εργαζόμενες, εργαζόμενοι. Εμείς βάζουμε το ζήτημα ότι πρέπει να απαλλαγούμε επιτέλους από μία τέτοια δημοτική αρχή και από τα δεκανίκια της. Είμαστε η μόνη αντίθετη δύναμη που πρέπει να δυναμώσει για να πάρει επάνω του ο κόσμος. Η οργάνωση και οι αγώνες είναι η μόνη Ελπίδα. Σε αυτά αναφέρεται το Πρόγραμμά μας για τη διοίκηση του δήμου, για τις αναγκαίες συλλογικές παρεμβάσεις, μέσα και έξω από τα όργανα. Ανταποκρινόμαστε στα σύγχρονα εργασιακά προβλήματα στους χώρους δουλειάς και κατοικίας, αντιπαλεύοντας το κράτος και τις κυβερνήσεις των μονοπωλίων και τα εξαρτήματά τους στο δήμο μας.

                                                                                                                   Μάρτης 2023