Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ

  


 

          Το Υπουργείο Εσωτερικών απάντησε σε ερώτηση του Κ.Κ.Ε. για προβλήματα εγγραφής παιδιών με ειδικές ανάγκες σε Δημοτικό Παιδικό Σταθμό του Δήμου Ωραιοκάστρου. Στην ίδια ερώτηση που απευθύνθηκε και στο Υπουργείο Εργασίας, δεν υπήρξε απάντηση. Το θέμα ήταν η άρνηση της διοίκησης του Δ.Ο.Π.Π.Α.Ω για την εγγραφή παιδιού με ειδικές ανάγκες σε Παιδικό Σταθμό, με την αιτιολογία της έλλειψης ειδικού προσωπικού.

          Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών: θα έπρεπε η δημοτική αρχή Ωραιοκάστρου ή ο Δ.Ο.Π.Π.Α.Ω, να είχε προϋπολογίσει πίστωση για την πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού. Το ότι αυτό δεν έγινε, ουδόλως ενόχλησε το Υπουργείο, το οποίο δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να κάνει ούτε σχετική σύσταση προς το δήμο.

          Ωστόσο στην απάντησή του αναφέρει το άρθρο 48 του νόμου 4647/2019 “…  το δικαίωμα εγγραφής των παιδιών στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, την υποστήριξη του παιδιού με ειδικές ανάγκες μπορεί να παρέχεται και από ειδικό βοηθό συνοδό που διαθέτει η οικογένεια του παιδιού … μετά από αίτηση του γονέα προς το διοικητικό συμβούλιο του νομικού προσώπου ή το δημοτικό συμβούλιο …”. Δηλαδή, να πληρώνουν οι γονείς.

          Όμως, με την Κοινή Απόφαση 41087/17 (άρθρο 3), των υπουργών Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για το δικαίωμα εγγραφής παιδιών στους δημοτικούς Σταθμούς: “ … όταν κρίνεται απαραίτητο, το Διοικητικό Συμβούλιο του νομικού προσώπου ή το Δημοτικό Συμβούλιο, λαμβάνει απόφαση για τον ορισμό κατάλληλου εξειδικευμένου προσωπικού ή συνοδού και όταν δεν υπηρετεί, μπορεί να προσλαμβάνεται.”.

          Στο δημοτικό συμβούλιο 30-1-2023 θέσαμε το ζήτημα για μία ακόμη φορά. Ουσιαστική απάντηση δεν πήραμε ...

          Από ότι φαίνεται, το αστικό κράτος και η “αυτοδιοικητική” αρχή, όταν πρόκειται για κοινωνικά δικαιώματα, δεν τηρούν νόμους και αποφάσεις. ΄Εχουν την ίδια πολιτική συρρίκνωσης των δημόσιων δομών παιδικής εκπαίδευσης και προστασίας. Με την έλλειψη χρηματοδότησης, την υποστελέχωση, την απουσία κατάλληλων υποδομών. Παραδίδουν περαιτέρω τη μέριμνα για τα παιδιά στα χέρια των ιδιωτών, των ΜΚΟ και των εκκλησιαστικών ιδρυμάτων.

          Η “Λαϊκή Συσπείρωση” διεκδικεί σχολικές δομές πλήρως εξοπλισμένες και κατάλληλα στελεχωμένες. Με μόνιμο προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, για να φροντίζει απερίσπαστα την υγιή ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών, να ενθαρρύνει την κοινωνικοποίηση και τη συμμετοχή τους σε δραστηριότητες μορφωτικές, αθλητικές, πολιτιστικές.

          Πρόκειται για θέσεις ευρύτερα αποδεκτές στην κοινωνία μας. Πρέπει όμως να τις παλέψουμε συλλογικά και οργανωμένα γονείς, εκπαιδευτικοί, γενικά οι εργαζόμενοι και τα παιδιά.--


  ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ 

    ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ  ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΜΥΓΔΟΝΙΑΣ

 

 

Ερώτηση ΚΚΕ Προβλήματα εγγραφής παιδιών με ειδικές ανάγκες σε Δημοτικό Παιδικό Σταθμό

 

Απάντηση Υπ. Εργασίας

 

Απάντηση Υπ. Εσωτερικών