Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022

Η "ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ" ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ.


ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ



Στην περιοχή μας, όπως και στη χώρα, κλιμακώνεται σε βάρος του περιβάλλοντος   και της ολοκληρωμένης προστασίας του η κοινή στρατηγική των κυβερνήσεων. Η “αναπτυξιακή” τους πολιτική που το αντιμετωπίζει  ως πόρο κερδοφορίας.

          ΧΥΤΑ και ΜΕΑ Μαυροράχης, ΣΜΑ Ευκαρπίας, καύση απορριμμάτων, λατομεία, ΕΛΠΕ, διόδια.

          Η κυβέρνηση της Ν.Δ. βάζει κι αυτή τη σφραγίδα της με τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες, τη συνεχή αλλαγή των χρήσεων γης. Νομοθετεί για να προχωρήσουν οι επενδύσεις στον τομέα της Ενέργειας, του Τουρισμού, των μεταφορικών αλυσίδων. Κηρύσσει την παραπέρα εκμετάλλευση των δασικών εκτάσεων, καταργεί προστατευόμενες περιοχές, ενώ διαθέτει μόνον το 0,04% του προϋπολογισμού για την προστασία των δασών.

          Παραμένει η ιδιοκτησιακή Βαβυλωνία που οδηγεί σε αποχαρακτηρισμούς, σε αναγνωρίσεις ανύπαρκτων δικαιωμάτων κυριότητας, ακόμα και της εκκλησίας (βλέπε Νεοχωρούδα). Η εκτέλεση μελετών και η διαχείριση περιβαλλοντικών συστημάτων ανατίθεται σε ιδιωτικούς φορείς.

          Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχώρησε στην ουσιαστική κατάργηση των διαγωνισμών για τις αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων, ανοίγοντας το δρόμο για έγκριση από τους δήμους μελετών που προσφέρουν οι “χορηγοί – επενδυτές”.  Τα κόστη εκτοξεύονται. 

          Είναι ανύπαρκτες οι έρευνες ολοκληρωμένης εκτίμησης της επικινδυνότητας μίας περιοχής. Δεν υπάρχουν κανονισμοί μέτρων πρόληψης των κινδύνων στην πηγή τους, με εφαρμογή εξελιγμένων τεχνολογικά μεθόδων.

          Επέκταση των ΑΕΠ που φέρνει καταστροφή των οικοσυστημάτων, της υδρολογίας, του τρόπου ζωής. Βιομηχανική και κυκλοφοριακή ρύπανση. Μεγάλες εκτάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την καλλιέργεια αναγκαίων προϊόντων, παραχωρούνται σε επιχειρήσεις, για να γίνουν φωτοβολταϊκά πάρκα. Οι δημότες θα κληθούν να πληρώσουν με ανταποδοτικά τέλη τα “κλιματικά ουδέτερα κτίρια” της Τοπικής Διοίκησης.

          Το κλίμα και η δήθεν προστασία του, αξιοποιούνται για να πειστούν οι εργαζόμενοι να πληρώσουν το βαρύ κόστος της “πράσινης μετάβασης”.

           Η δημοτική αρχή Ωραιοκάστρου δεν αντιδρά σε όλα αυτά. Αντίθετα, είναι πρόθυμη να συμμετάσχει στις “ενεργειακές κοινότητες” που θα ακριβύνουν περισσότερο την ενέργεια. Δεν διεκδικεί στην πράξη αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, ουσιαστικό κρατικό έλεγχο της ρύπανσης, ίδρυση Πυροσβεστικού Σταθμού Δ. Τομέα. Εχει ψηφίσει Σχέδιο Εγκατάστασης ΑΠΕ στο Δερβένι και στον ορεινό όγκο, ψήφισε για μονάδα ενεργειακής καύσης … στην έδρα του δήμου, με τη στήριξη ή ανοχή των άλλων δημοτικών παρατάξεων!

          Πριν από κάθε καταστροφή που προήλθε από φυσικά φαινόμενα, υπήρχαν οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι ο κρατικός μηχανισμός ήταν προετοιμασμένος για την αντιμετώπισή της. Αποδείχθηκε επανειλημμένα ότι δεν ήταν, όσο και εάν τα περισσότερα των φυσικών φαινομένων ήταν αναμενόμενα. Πρόσφατο παράδειγμα οι νέες πυρκαγιές στην Αττική.   

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Λ.Σ.

- Ολοκληρωμένος Σχεδιασμός αντιμετώπισης τεχνολογικών και φυσικών καταστροφών, εκπαίδευση και ενημέρωση του πληθυσμού.

- Η οργάνωση της Πολιτικής Προστασίας να είναι αποκλειστική μέριμνα και ευθύνη του κράτους, με πλήρη χρηματοδότηση και με καθορισμένους ρόλους για όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και τα κρατικά όργανα.

- Ενιαίος φορέας δασοπροστασίας για την πρόληψη και καταστολή, με διακριτές ενέργειες Δασικής Υπηρεσίας και Πυροσβεστικού Σώματος.

- Διαμόρφωση κατάλληλα εκπαιδευμένου προσωπικού έκτακτης ανάγκης.

- Στήριξη των διεκδικήσεων για την πρόσληψη μόνιμων πυροσβεστών και μονιμοποίηση των εποχιακών τη στιγμή που 1.700 πυροσβέστες είναι εκτός επιχειρησιακού σχεδιασμού γιατί στελεχώνουν τις υπηρεσίες των ιδιωτικών αεροδρομίων και των ιδιωτικών οδικών αξόνων. Το Δασαρχείο μας είναι υποστελεχομένο. Χρειάζονται προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου και διοικητικού προσωπικού.

- Να ληφθούν άμεσα μέτρα πρόληψης  καταστροφών και ελαχιστοποίησης των επιπτώσεών τους όπως: ολοκληρωμένος σχεδιασμός των απαραίτητων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, μέτρα προσεισμικού ελέγχου για δημόσια κτίρια, σχολεία, χώρους συναθροίσεων. Συνεχής έλεγχος της στατικής επάρκειας και ασφάλειας. Αποτίμηση κινδύνων και τήρηση μητρώων. Σχετικά ερωτήματα, ιδιαίτερα για τα σχολεία, θέσαμε στο δημοτικό συμβούλιο.

- Αναγκαία τεχνικά μέσα, ενίσχυση των υπηρεσιών αδειοδότησης και εποπτείας των εγκαταστάσεων.

- Κατάργηση του ισχύοντος πλαισίου περιβαλλοντικής αδειοδότησης για τοποθέτηση – χωροθέτηση εγκαταστάσεων που γίνεται χωρίς ολοκληρωμένη επιστημονική εκτίμηση του συνόλου των επιπτώσεων.

- Κατάργηση του πλαισίου χρήσεων γης, της αντιδραστικής δασικής νομοθεσίας ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ που καθιστά αδύνατη την ουσιαστική Πολιτική Προστασία.

- Κατάργηση του νομικού πλαισίου που μεταφέρει την Πολιτική Προστασία σε ΟΤΑ, ΜΚΟ, “εθνικούς ευεργέτες”, ακόμα και το ΝΑΤΟ, οδηγώντας στην ιδιωτικοποίηση και στρατιωτικοποίηση των υπηρεσιών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

- Ενίσχυση με υδροφόρα οχήματα των δημοτικών μέσων πυρόσβεσης, καθαρισμός δασικών εκτάσεων, συντήρηση δασικών δρόμων. Καθαρισμός περιαστικών αλσών, λειτουργικές υδατοδεξαμενές. Είναι πολλά τα επικίνδυνα σημεία, ακόμα και μέσα στην έδρα του δήμου.

 

          Αυταπάτες δεν έχουμε.

          Η ολοκληρωμένη πολιτική προστασία και η σωστή διαχείριση του περιβάλλοντος για όλους, είναι δυνατή μόνο στο πλαίσιο της εργατικής εξουσίας. Με την κοινωνική ιδιοκτησία των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, του τουρισμού, της γης και των φυσικών πόρων και με τον επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό – εργατικό έλεγχο, θα μπορεί να διασφαλίσει την ισόρροπη σχέση του ανθρώπου με τη φύση και την ανάπτυξη της παραγωγής με κριτήριο τη λαϊκή ευημερία.

          Μέχρι τότε, καλούμε τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους κατοίκους επιβαρυμένων περιοχών του δήμου, να βγούμε αγωνιστικά στο προσκήνιο, να πάρουμε την τύχη στα χέρια μας, για να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα, για τη ζωή και το περιβάλλον που μας αξίζει!   

                                                                                                                

                                                                                              ΛΑΪΚΗ  ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

                                                                                                  ΔΗΜΟΥ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ