Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022

Η “ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ” ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΡΓΑΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ

 



Οι εκλογές αυτές έγιναν σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο της Ν.Δ., το οποίο αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων του ΣΥΡΙΖΑ και αφορούν μία προσωποπαγή δημοτική αρχή.

          Το πλαίσιο προβλέπει τη σύμπραξη παρατάξεων “για την διακυβέρνηση του δήμου”, με κορμό την παράταξη του δημάρχου. Στην περίπτωσή μας ουσιαστικά υπήρξε  ενσωμάτωση δύο “αντιπολιτευόμενων” παρατάξεων στη διοίκηση, με αντάλλαγμα διάφορα αξιώματα. Ωστόσο, για μία ακόμα φορά, δηλώθηκαν ως ξεχωριστοί συνδυασμοί, προκειμένου να διεκδικήσουν αντίστοιχες θέσεις και ως αντιπολίτευση. Σταθερή τους επιδίωξη ο απόλυτος έλεγχος της Οικονομικής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

          Ο νόμος προβλέπει την εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας της δημαρχιακής παράταξης στα όργανα, συγκεκριμένα τα 3/5 των εδρών. Δηλαδή, από 24% στις εκλογές, παίρνει το 60%! Με τους συνεργάτες του, έφτασε ο κ. Τσακίρης να ελέγχει το 80%! Ο νόμος της Ν.Δ. επίσης προβλέπει τη μεταφορά σε αυτά τα όργανα μιας σειράς από σημαντικές αρμοδιότητες που ήταν στην ευθύνη του Δ.Σ. Πράγμα που συνέχεια το καταγγέλλουμε, απαιτώντας ταυτόχρονα τη λειτουργική αναβάθμιση του Δ.Σ.

          Συγκεκριμένα, στην Ο.Ε., σύμφωνα με τη μεθόδευση τους, η  δημαρχιακή παράταξη  πήρε 5 έδρες, από μία έδρα οι συνεργαζόμενες παρατάξεις του πρώην δημάρχου και της “Δύναμη Δημιουργίας” και από μία οι συνδυασμοί “Συνεργασία Τώρα” και “ΑΝΑΣΑ”. Εφόσον σύμφωνα με το νόμο τους, δεν περίσσευε έδρα, οι υπόλοιποι δύο συνδυασμοί, αποκλείστηκαν ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΟΥΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ. Το ίδιο και στη δεύτερη επιτροπή.

          Φυσικά, ουδείς τους έκανε έστω μία δήλωση καταγγελίας της αντιδημοκρατικότητας του αστικού νόμου. Ακόμα και οι θιγόμενοι της “Αλληλεγγύη – Ανατροπή”! Σχετική δήλωση έγινε μόνον από τον εκπρόσωπο της “Λαϊκής Συσπείρωσης”: Για το ότι απαγορεύεται η υποβολή υποψηφιότητας στον καθένα σύμβουλο ή πολύ περισσότερο συνδυασμό, ανεξάρτητα του εάν υπάρχουν δυνατότητες εκλογής. Για το ότι θεωρείται απόλυτα συντεταγμένη η σύνθεσή του Δ.Σ., με βάση τις τελευταίες εκλογές, ενώ υπήρξαν πολλές “διαφοροποιήσεις”. Στη συγκεκριμένη ψηφοφορία, απουσίαζαν 5-6 σύμβουλοι, ενώ άλλοι 5 που έχουν δηλώσει “ανεξάρτητοι”, θα μπορούσαν να αποδείξουν (για μία φορά) την ανεξαρτησία τους, ψηφίζοντας λ.χ. Λ.Σ.  Να σημειώσουμε ότι η παράταξη “Δύναμη Δημιουργίας” – στενός συνεργάτης του κ. Τσακίρη, εξέλεξε μέλος στην Ο.Ε. με δύο ψήφους! ΄Αλλη πολιτική επιδίωξη τους είναι το να συνταχθεί κάποιος, στον οποίο απαγορεύεται η υποψηφιότητα, με τις παρατάξεις του αστικού αχταρμά, στη λογική του μικρότερου κακού ….

          Η Λ.Σ. δεν πέφτει σε καμία περίπτωση στις παγίδες τους. Μετά την καταγγελία των όλων διαδικασιών, αποχώρησε από τη ψηφοφορία. Αντίθετα, η παράταξη που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ μετείχε. Από τα αποτελέσματα φαίνεται ότι ψήφισε σύσσωμη τους υποψήφιους της “Συνεργασία Τώρα”! Δηλαδή, τον τέως αντιδήμαρχο – εισηγητή της αύξησης των δημοτικών τελών κατά 33% της προηγούμενης διοίκησης για την Ο.Ε. και τον συνεργάτη της πιο προηγούμενης διοίκησης για την Επιτροπή Ποιότητας.

          Στην εκλογή της Προέδρου, παρουσιάστηκε η ακόμα μεγαλύτερη συναίνεση. Ψήφοι 25 σε 26 ψηφίσαντες! Αποδοχή του τρόπου διαχείρισης των συνεδριάσεων που σε πολλές περιπτώσεις υπήρξε απαράδεκτος και αντιδημοκρατικός! Η Λ.Σ. δήλωσε ότι δεν θέτει υποψηφιότητα για μία από τις θέσεις του Προεδρείου, γιατί αυτό δεν έχει καμία ουσιαστική αρμοδιότητα, πέραν του να εξυπηρετεί τις αποφάσεις του δημάρχου, των στενών συνεργατών του και φυσικά της κυβέρνησης.     

          Οι αντιδραστικές και αντιδημοκρατικές ρυθμίσεις και μεθοδεύσεις, συνιστούν μία Τοπική Διοίκηση ακόμα πιο φιλική στα επιχειρηματικά συμφέροντα και επομένως, πιο εχθρική για το λαό, τα δικαιώματα και τις ανάγκες του. Ο Προϋπολογισμός του Δήμου χρόνια τώρα, είναι εναρμονισμένος με την πολιτική των κυβερνήσεων, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας. Με απαραίτητη προϋπόθεση, την απόσπαση της συναίνεσης του λαού με κάλπικα συνθήματα, όπως “όλοι μαζί”, “ανάπτυξη για όλους”. Είναι το τυράκι των λεγόμενων πολιτικών συνοχής και συνιστούν μέτρα χειραγώγησης του λαού και διαχείρισης της ακραίας φτώχειας.

          Στις δημοτικές και περιφερειακές αρχές αντιστέκεται η Λ.Σ. Στην κοινωνία ευρύτερα το Κ.Κ.Ε. Γι αυτό απαιτείται η με κάθε τρόπο ενίσχυσή τους.-

                                                                                                                 10-1-2021