Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Λ Σ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΧΘΕΣ ΔΑΝΕΙΟ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΡΟΜΩΝ.


 ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΑΜΕ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΔΡΟΜΩΝ




Σε επιστολή του ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου καταγγέλλει την αντιπολίτευση για τη μη έγκριση του παραπάνω δανείου. Επιχειρεί να φτιάξει συνένοχους της πολιτικής του και στον συγκεκριμένο τομέα. Το έκανε, αποσιωπώντας τις προτάσεις της “Λαϊκής Συσπείρωσης” και πάντοτε στη λογική του “αποφασίζουμε και διατάσσουμε”.

Στην επιστολή δεν απολογείται γιατί επί 2,5 χρόνια δεν έγινε καμία ουσιαστική προσπάθεια διόρθωσης, γιατί ολόκληρο το οδικό δίκτυο, εγκαταλείφθηκε στην τύχη του. Γιατί δεν έγιναν έστω οι αναγκαίες παρεμβάσεις που δεν θα είχαν μεγάλο κόστος, όπως επανειλημμένα προτείναμε εδώ και δύο χρόνια. Αντίθετα, κόστος είχαν οι αγωγές αποζημίωσης δημοτών για βλάβες των οχημάτων τους, οι οποίες ανέρχονταν σε 2 με 3  το μήνα! Κάποιοι δημότες, έκαναν επιδιορθώσεις από μόνοι τους.

Η “Λαϊκή Συσπείρωση”, έκρινε ασύμφορη την επιβάρυνση των δημοτών με το πρωτοφανές δάνειο για τη συντήρηση των δρόμων, των 3.330.000 ευρώ και με τις επαχθείς εγγυήσεις που συνήθως συνοδεύουν τις δανειακές συμβάσεις.

Αντί αυτού, προτείναμε την άμεση έναρξη έργων στο οδικό δίκτυο, με χρηματοδότηση ενός εκατομμυρίου από τους δημοτικούς πόρους και με την διεκδίκηση κρατικής επιχορήγησης ενός εκατομμυρίου για το 2022. Το ίδιο για το 2023. Μήπως και το δάνειο δεν θα καλύπτονταν από τα δημοτικά έσοδα; Εξάλλου, σύμφωνα με δήλωση του κ. δημάρχου στη συνεδρίαση της 1-12-2021, στην πραγματικότητα οι εργασίες που περιλάμβαναν και το 2024, θα καλύπτονταν μόνον από τα 2,5 εκατομμύρια του δανείου, ποσό σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ανεπαρκές! Η διάρκεια εργασιών προσδιορίστηκε στα 2,5 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης. 

Η οικονομική λογική για όλα αυτά είναι: α)η ενίσχυση των Τραπεζικών Εργασιών και β) μία ακόμα απαλλαγή της κυβέρνησης από τις υποχρεώσεις της. 

Υπάρχουν οι δυνατότητες εφαρμογής της πρότασής μας, όταν μάλιστα η διοίκηση ισχυρίζεται ότι υπάρχουν οικονομικά πλεονάσματα (και λόγω των υψηλών τελών και φόρων). Από την άλλη, υπάρχει η κρατική ευθύνη και η ευθύνη της Περιφερειακής Διοίκησης. Υπάρχει η δυνατότητα μεγάλης εξοικονόμησης πόρων τόσο του δήμου όσο και των δημοτικών επιχειρήσεων, εάν άλλαζε ριζικά ο τρόπος διαχείρισης ….

Τέλος, ο κ. Δήμαρχος ψεύδεται στο ότι “Το οδικό δίκτυο …. επί δεκαετίες δεν έχει ουσιαστικά συντηρηθεί.”. 

Οι τρύπες, οι καθιζήσεις και τα χάσματα έχουν ονοματεπώνυμα επάνω τους. Του δήμαρχου, των συμβούλων και των συνεργατών του. Ελπίζουμε ότι αυτά δεν θα μείνουν μέχρι την επόμενη προεκλογική περίοδο.-

                                                                                                               Ωραιόκαστρο  3-12-2021

                                                                                                                     Θεμελής Αγγελος