Κυριακή 3 Μαΐου 2020

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΤΑ


Όχι στην «εν κρυπτώ» συζήτηση για τη μελέτη της «ELPEDISON»

 

Να γίνει δημόσια συνεδρίαση και όχι «δια περιφοράς» στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με την γνωμοδότηση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της «ELPEDISON» για την δημιουργία νέας Μονάδας Παραγωγής Ενέργειας με την χρήση καυσίμου φυσικού αερίου στα Διαβατά, ζητά με επιστολή της προς την Πρόεδρο του οργάνου, η «Λαϊκή Συσπείρωση» δήμου Δέλτα.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων τονίζει πως το θέμα είναι πολύ σοβαρό και δεν μπορεί «να συζητηθεί ουσιαστικά με ανταλλαγή mail και εν κρυπτώ με δια περιφοράς συζήτηση» αλλά με «κανονική, ανοικτή διαδικασία, με ζωντανή ανταλλαγή απόψεων και αντιπαράθεση, με τη δυνατότητα παρακολούθησης κοινού και παρέμβασης όποιου φορέα επιθυμεί» καθώς πρόκειται για «μία μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αφορά την ζωή, την υγεία και την ποιότητα ζωής των δεκάδων χιλιάδων πολιτών του Δήμου μας, για ένα έργο που ενδεχομένως να ενέχει κινδύνους για την περιοχής μας». 

Στην επιστολή της, η «Λαϊκή Συσπείρωση» αναφέρει τα εξής:


«Την 28/4/2020 λάβαμε mail για την δημοσίευση φακέλου ΜΠΕ για την ίδρυση νέας Μονάδας Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας με χρήση καυσίμου φυσικού αερίου της εταιρίας ELPEDISON A.E. στα Διαβατά. Καλούμαστε σύμφωνα με το mail να καταθέσουμε απόψεις μέχρι τις 6 Μαΐου, προκειμένου το θέμα να έρθει στο επόμενο δια περιφοράς Δημοτικό Συμβούλιο, που θα γίνει μέσα στον Μάιο και πριν τις 13/5 οπότε κλείνει ο φάκελος στην Περιφέρεια.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της "Λαϊκής Συσπείρωσης" αυτό το διάστημα δεν αντιτάχθηκαν στις "δια περιφοράς" συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για θέματα που αφορούν τη λήψη ή διεκδίκηση μέτρων στήριξης των δομών Υγείας και των δικαιωμάτων του λαού της περιοχής μας, καθώς και για αποφάσεις που είναι αναγκαίες για τη συνέχιση της λειτουργίας του δήμου σε αυτές τις δύσκολες ώρες.

Το συγκεκριμένο θέμα, ωστόσο, είναι πολύ σοβαρό και δεν μπορεί να συζητηθεί ουσιαστικά με ανταλλαγή mail και εν κρυπτώ με δια περιφοράς συζήτηση. Εκτιμούμε ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί κανονική, ανοικτή διαδικασία, με ζωντανή ανταλλαγή απόψεων και αντιπαράθεση, με τη δυνατότητα παρακολούθησης κοινού και παρέμβασης όποιου φορέα επιθυμεί.
Συζητάμε μία μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αφορά την ζωή, την υγεία και την ποιότητα ζωής των δεκάδων χιλιάδων πολιτών του Δήμου μας, για ένα έργο που ενδεχομένως να ενέχει κινδύνους για την περιοχής μας. Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα του Δήμου μας οφείλουν να λάβουν ουσιαστική γνώση του θέματος και να έχουν την δεινότητα έγκαιρα να εκφράσουν τις απόψεις τους. 

Άλλωστε, ήδη από τις 4 Μαΐου ξεκινά η μερική αναστολή των μέτρων περιορισμού την κίνησης και από τις 11 Μαΐου ξεκινά η λειτουργία των σχολείων, επομένως μπορούν και οι συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων πλέον να πραγματοποιούνται δημόσια όπως και πριν με την λήψη φυσικά όλων των απαραίτητων μέτρων για την ασφάλεια της υγείας των παρευρισκόμενων.

Επομένως, συνοψίζοντας αιτούμαστε το συγκεκριμένο θέμα να συζητηθεί σε ανοικτό δημόσιο χώρο που θα πληροί τις προδιαγραφές που επιβάλει η παρούσα κατάσταση για την ασφάλεια όλων μας. Να διασφαλιστεί η παρουσία κατοίκων και φορέων, οι οποίοι θα μπορούν να τοποθετηθούν, με την τήρηση φυσικά όλων των μέτρων προστασίας (αποστάσεις, μάσκες, αντισηπτικά κλπ)». 

902gr