Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ “ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ” ΣΤΗΝ 5η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

 



          Η σημερινή κατάσταση των σχολείων, από την έναρξη του σχολικού έτους, λόγω της διαχρονικής υποχρηματοδότησης από το Κράτος  και εν όψει του χειμώνα, είναι πολύ σοβαρή.

          Με σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων που αποδέχθηκε αδιαμαρτύρητα η δημοτική αρχή, η πολιτεία διαρκώς αποτινάσει από αυτήν τις ευθύνες για την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων. Μεταθέτει νέα οικονομικά βάρη στους εργαζόμενους τόσο σαν δημότες όσο και σαν γονείς. Στο όνομα της “αποκέντρωσης” και της “αυτόνομης σχολικής μονάδας”, οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, επέβαλαν μείωση των κρατικών παροχών και περισσότερα βάρη στις οικογένειες, περισσότερο έλεγχο από τις επιχειρήσεις και στο ζήτημα της λειτουργίας των σχολείων.

          Η κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών στο δήμο μας, επέφερε την επιστροφή των χρημάτων που είχαν στα ταμεία τους και την μεταφορά της ευθύνης για τη διαχείρηση των χρημάτων στο δήμο. Οι χορηγήσεις για τις σχολικές ανάγκες θα γίνονται από εδώ και στο εξής καθυστερημένα και με το σταγονόμετρο, χωρίς καμία κοινωνική παρέμβαση και συμμετοχή. Στόχος της κεντρικής και της τοπικής διοίκησης είναι να εξαναγκαστούν τα σχολεία να αναζητήσουν χορηγούς, προκειμένου να λειτουργήσουν στοιχειωδώς. Στην κατεύθυνση της εμπορευματοποίησης και κατηγοριοποίησης των σχολείων σε α΄,β΄,γ΄ κλπ κατηγορίες.

          Το δημοτικό συμβούλιο Ωραιοκάστρου, αποδέχθηκε την κατάργηση των σχολικών επιτροπών, Καταψήφισε σχετικό ψήφισμα εναντίωσης.

          Τί έκανε η δημοτική αρχή τουλάχιστον το τελευταίο δίμηνο απέναντι στις μεθοδεύσεις τυπικά αυτόνομων σχολείων, με διευθυντές μάνατζερ που μαζί με το σύλλογο διδασκόντων θα ψάχνουν να βρουν χορηγούς, ενώ οι γονείς θα καλούνται να βάζουν το χέρι όλο και πιό βαθιά στην τσέπη για τα έξοδα λειτουργίας των σχολείων;

          Ποιά είναι η κατάσταση εφοδιασμού των σχολείων του δήμου από υλικά, από γραφική ύλη έως αντισηπτικά και καθαριστικά; Η κατάσταση της πυρασφάλειάς τους με τα αντίστοιχα πιστοποιητικά πυροπροστασίας; Η συντήρηση των καυστήρων και η ενεργειακή αναβάθμιση όλων των σχολείων; Ποιές ήταν οι διεκδικήσεις της διοίκησης του δήμου για την κάλυψη με το απαραίτητο υποστηρικτικό προσωπικό; Για κοινωνικούς λειτουργούς, σχολικούς ψυχολόγους κλπ; Επίσης για εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής που δεν διαθέτουν οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί ....

          Γιατί ποτέ δεν έχει ορισθεί ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα την Παιδεία στο δήμο μας;

          Απέναντι στην κρατική πολιτική του δήθεν νέου σχολείου, που συμπιέζει στα όρια του μικρότερου κόστους τις μορφωτικές και παιδαγωγικές ανάγκες των παιδιών, είναι επιτακτική ανάγκη να διεκδικήσουμε ένα σχολείο που θα προσαρμόζεται στα όνειρα και στις ανάγκες των μαθητών και όχι οι μαθητές να προσαρμόζονται στην καταθλιπτική πραγματικότητα της ανασφάλειας και του ανταγωνισμού, του “ο θάνατός σου η ζωή μου”, μέσα και έξω από το σχολείο.

          Απέναντι σε αυτά που αναπαράγουν τη βία ως πρότυπο συμπεριφοράς για μερίδα των νέων, μπορούν να δώσουν απάντηση οι έννοιες της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης που κάνουν πράξη οι σύλλογοι, τα σωματεία, τα όργανα των γονιών και των ίδιων των μαθητών.

          Η Λαϊκή Συσπείρωση δηλώνει ότι απαιτούνται σαφές πλαίσιο και διαδικασίες που θα εξασφαλίζουν πως θα καλύπτεται έγκαιρα το σύνολο των αναγκών με βάση τα αιτήματα των σχολικών μονάδων, με ευθυνη του κράτους, δραστική αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, δωρεάν πετρέλαιο, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο στα σχολεία. Απαλλαγή των σχολικών δαπανών από ΦΠΑ, πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων για την εύρυθμη λειτουργία του δήμου. Δημόσια δωρεάν Παιδεία, χωρίς χορηγούς και ιδιώτες.-