Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ "ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ" ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ 2024

 

ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2024

 


 

          Ο συνδυασμός μας εκτιμάει ότι ο Δήμος Ωραιοκάστρου είναι οι κάτοικοι της περιοχής μας, το επιπεδο της ζωής τους στους χώρους δουλειάς και κατοικίας. Είναι η καθημερινή λειτουργία και ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών. Η στήριξη με έργα και υπηρεσίες των εργατοϋπαλλήλων και των επαγγελματιών.

          Στο δήμο μας, παρά την ψηφιακή πρόοδο και την εικονική πραγματικότητα που επικαλούνται οι αντίπαλοι συνδυασμοί:  Δεν έχουμε κατάλληλους δρόμους και πεζοδρόμια, οδική ασφάλεια, ενδοδημοτική συγκοινωνία ενώ οι στάσεις ακόμα και των κεντρικών γραμμών είναι σε άθλια κατάσταση. Δεν έχουμε απορριματοφόρα ενώ η ανακύκλωση βαλτώνει εδώ και 20 χρόνια! Η συντήρηση των σχολείων είναι ανεπαρκής όπως και ο αντισεισμικός έλεγχος. Παιδικοί Σταθμοί και δημοτικά ΚΔΑΠ είναι μη ανταγωνιστικά στα αντίστοιχα ιδιωτικά, με ευθύνη της δημοτικής αρχής. Καλλιθέα και Μυγδονία είναι χωρίς ύδρευση και αποχέτευση. ΄Ελλειψη αντιπλημυρικών έργων σε Γαλλικό ποταμό, Μυγδονία, Συμμαχική οδό. Απουσία Κέντρου Υγείας, κλειστών Γυμναστηρίων, πολυχώρων Πολιτισμού, γηπέδων, Κέντρων Νεολαίας, παιδικών κατασκηνώσεων, κεντρικού και περιφερειακών πάρκινγκ. Ελλιπής δημιουργία, συντήρηση και φύλαξη Παιδικών Χαρών. Χωρίς αθλητικές εγκαταστάσεις το Παλαιόκαστρο. Χωρίς Πολυϊατρεία και επαρκείς Βιβλιοθήκες τα μεγάλα χωριά. Καμία κοινωνική αξιοποίσηση εγκαταλειμένων στρατοπέδων και εργοστασίων, ή ενίσχυση του πράσινου και της βιοποικιλότητας στον αστικό ιστό αλλά και στα χωριά του δήμου.

          Στο πρόγραμμα της δημοτικής αρχής:

          Στις μελέτες υπάρχουν ακόμα οι μελέτες από το 2022 για την ανέγερση 4ου Δημοτικού Ωραιοκάστρου και 2ου Νηπιαγωγειου Δρυμού (620.000 ευρώ), η μελέτη Κόμβου Μονόλοφου  από το 2021 και η της οδού Θεσ/νίκης – Ωραιοκάστρου από το 2020 (109.000). Εξακολουθούν να λιμνάζουν και να απαξιώνονται τα 1.500.000 ευρώ της Πολεοδομικής Επέκτασης.

          Στα συνεχιζόμενα έργα υπάρχει η πανάκριβη πλατεία Τζαβέλα με ακόμα 70.000, η συντήρηση και κατασκευή ανοιχτών αθλητικών εγκαταστάσεων Μελισσοχωρίου που συνεχίζεται από το 2020 (!), το συμπληρωματικό κτίριο στο κλειστό γυμναστήριο Δρυμού από το 2019 με παγωμένα 363.700 ευρώ, πεζοδρόμιο και φωτισμός περιφερειακής οδού Πενταλόφου από το 2021, η αναβάθμιση του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου από το 2020  – ενώ στον Προϋπολογισμό (σελ. 22) φαίνεται με 1.639.910, η τελική σύμβαση με έκπτωση μάλιστα 25% είναι στα 1.735.028! Το γήπεδο Ταέ Κβο Ντο που μετονομάζεται Πολυχώρος, με 3 εκατομμύρι από το 2022. Η συντήρηση του οδικού δικτύου με δανεικά ....

          Στα νέα έργα και μελέτες ακόμα δεν ολοκληρώθηκε ο Παιδικός Σταθμός Πεντάλοφου (78.105), το Πράσινο Σημείο στη Νεοχωρούδα (835.000), το 2ο Δημοτικό Παλαιοκάστρου (732.000), το Καταφύγιο αδέσποτων (744.000) κλπ. Στις νέες μελέτες είναι και αυτή για ανοιχτό κινηματογράφο και θέατρο, που εκκρεμούν από το 2015, η μελέτη κτιρίου πολλαπλών χρήσεων στον Πεντάλοφο 37.200 ευρώ, η μελέτη αναμόρφωσης της Πλατείας Πεντάλοφου 195.000! Αγνωστο πότε θα γίνουν τα αντίστοιχα έργα.

          Τα όσα γίνονται δεν είναι στο σύνολό τους απολύτως αναγκαία, στοιχίζουν ακριβά και καθυστερεί η εκτέλεσή τους.

          Οι αναγκαιότητες και προτεραιότητες που έθεσε παραπάνω η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, στο μεγαλύτερο μέρος τους δεν υφίστανται στην πρόταση της διοίκησης γι αυτό την καταψηφίσαμε, θέτοντας ταυτόχρονα τις δικές μας προτάσεις.