Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

 



        Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ως αντισυνταγματικές  διατάξεις των νόμων 4623 και 4625/ 2019 της κυβέρνησης Ν.Δ. Με τους νόμους αυτούς, στο όνομα της “κυβερνησιμότητας”, δόθηκε τεχνητή πλειοψηφία στην παράταξη του δημάρχου στις Δημοτικές Επιτροπές και στα νομικά πρόσωπα του δήμου. Στην περίπτωσή μας, το 24% έγινε 60%!

          Τελικά, στην Οικονομική Επιτροπή, με τις προσχωρήσεις και τις απουσίες, έφτασε να ελέγχει απόλυτα ο δήμαρχος το 88%!

          Επιπλέον, μεταφέρθηκαν σημαντικές αρμοδιότητες από το Δημοτικό Συμβούλιο στις Επιτροπές. Από τότε, η Ο.Ε. έκανε διπλάσιες συνεδριάσεις και συζήτησε υπερδιπλάσια οικονομικά θέματα από το Δ.Σ., χωρίς να ιδρώσει το αυτί κανενός, εκτός της Λ.Σ. Αντίθετα, συνεργάστηκαν για την “εκλογή” της.

          Οι όποιες μικρές βελτιώσεις γίνουν, δεν πρόκειται να σώσουν την κατάσταση.

          Η κυβέρνηση ψήφισε και νέο ληστρικό εκλογικό νόμο, με τον οποίο η πρώτη δύναμη θα καταλαμβάνει τα 3/5 των εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου, εφόσον πάρει 43%! Αυτή είναι η αντιπροσωπευτικότητά τους ….

          Τους αντιδραστικούς νόμους για τους δήμους υπηρέτησαν διαχρονικά οι συνδυασμοί Ν.Δ. (με ιδιαίτερη χαρά του δημάρχου), ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ακροδεξιών και των δήθεν ανεξάρτητων. Είτε από θέση διοίκησης, είτε από θέση “αντιπολίτευσης”. Με τους ρόλους που ανέλαβαν στις Επιτροπές, στα Τοπικά Συμβούλια, στις διοικήσεις των Νομικών Προσώπων, στη λειτουργία του ίδιου του Δημοτικού Συμβουλίου. Ενα συνονθύλευμα που ομογενοποιείται για … το καλό του τόπου, ο οποίος όμως, πηγαίνει για δεκαετίες από το κακό στο χειρότερο. Ιδιαίτερα η περιφέρεια του δήμου. Γι αυτό, παρατάξεις 3 απερχόμενων δημάρχων διαλύθηκαν.

          Ως Λαϊκή Συσπείρωση, αγωνιστήκαμε για την κατάργηση όλων των αντιλαϊκών νόμων που αφορούν τη λειτουργία των δήμων.  Είμαστε υπέρ της απλής  αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος για την εκλογή όλων των οργάνων, χωρίς δεύτερο γύρο. Για να υπάρχει ισοτιμία της λαϊκής ψήφου, όσο αυτή μπορεί να εξασφαλισθεί στο εκμεταλλευτικό σύστημα. Με εκλογή του δημάρχου από το Δ.Σ. και ανακλητότητα όλων των εκλεγμένων εάν δεν ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους, κυρίως με τις διαρκείς τους απουσίες.

          Οι αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις τους δεν πρέπει να περάσουν!

          Απαιτούμε να καταργηθούν τα παράβολα υποψηφιοτήτων. Οι τραπεζικοί λογαριασμοί και ΑΦΜ των  συνδυασμών που αποτελούν παρωδία όσον αφορά τον συνδυασμό μας, με τις ελάχιστες και απόλυτα διαφανείς δαπάνες. Κατάργηση του νομικού πλαισίου που καθιστά Περιφέρειες και Δήμους πεδίο επιχειρηματικής δράσης και φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης να μπορούν να φέρνουν προς ψήφιση θέματα Προϋπολογισμού και Επείγοντα στο δημοτικό συμβούλιο. Να έχουν περισσότερο χρόνο για τοποθετήσεις και το ίδιο να ισχύει για τους εκπρόσωπους συλλογικών φορέων και πολίτες. Να μην υπάρχουν αποκλεισμοί υποψηφιοτήτων για όλα τα δημοτικά όργανα. Το εάν θα συζητηθούν προτάσεις επί παντός θέματος, να το αποφασίζουν τα ίδια τα συλλογικά όργανα και όχι αυθαίρετα τα προεδρεία τους.

Αυτά, μόνο με συνεπή διεκδίκηση μπορούν να προχωρήσουν.--   

                                                                                             Ιανουάριος 2023                                                  

                                                                                                ΛΑΪΚΗ  ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ