Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024

Οι προβολείς στρέφονται από την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη

  

Στις 12, 13 και 14 Σεπτεμβρίου στο πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου» οι εκδηλώσεις | Το Σάββατο θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, και θα χαιρετίσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θ. Κωτσαντής

 

Από τις εκδηλώσεις του 49ου Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη
Από τις εκδηλώσεις του 49ου Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη
Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη για τις τριήμερες εκδηλώσεις του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην πόλη, το οποίο θα φιλοξενηθεί στις 12, 13 και 14 Σεπτεμβρίου στο πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου» στην Πολίχνη.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την πολιτική συγκέντρωση το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου, όπου θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και θα χαιρετίσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Θοδωρής Κωτσαντής.

Την περασμένη Κυριακή στον χώρο του Φεστιβάλ αντάμωσαν οι γενιές του στησίματος των «κόκκινων πολιτειών» στη Θεσσαλονίκη, σε μια εκδήλωση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την οποία πραγματοποίησε η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, με τίτλο «Χτίζοντας το Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" στη Θεσσαλονίκη, ανοίγουμε παράθυρο στο μέλλον».

Μια εκδήλωση αφιερωμένη στην προετοιμασία των «κόκκινων πολιτειών» του Φεστιβάλ όλες αυτές τις δεκαετίες. Παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής την Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και Γραμματέα της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ, ο οποίος ξεκίνησε αναφέροντας ότι «μέσα σε αυτά τα 50 χρόνια χιλιάδες μέλη της ΚΝΕ, γενιές και γενιές αγωνιστών - κάποιοι απ' αυτούς είναι και σήμερα ανάμεσά μας, άσχετα που έχουν γκρίζα μαλλιά - πάντα όμως με την ίδια αγωνία, με το ίδιο ενδιαφέρον περιμένουμε κάθε Σεπτέμβρη τις μέρες του Φεστιβάλ». Συνέχισε με μια περιοδική χρονολόγηση στο στήσιμο του Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη, για το πώς επιλέχθηκαν οι χώροι, μέσα από ποιες δυσκολίες και αντιξοότητες στηνόταν κάθε φορά η «κόκκινη πολιτεία», και ολοκλήρωσε την ομιλία του τονίζοντας:

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024

Σύμπλεγμα ντροπής η συμφωνία ΕΚΠΑ και «Lockheed Martin»

 

Από τη χθεσινή κινητοποίηση των Φοιτητικών Συλλόγων στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ
Από τη χθεσινή κινητοποίηση των Φοιτητικών Συλλόγων στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ

 

Ο καπιταλιστικός ανταγωνισμός για τον έλεγχο των αγορών και για το γεωστρατηγικό προβάδισμα της λεγόμενης «Δύσης» προκαλεί και στην Ελλάδα καταστροφικά όσο και επικίνδυνα κοινωνικά δεδομένα, με αποτέλεσμα μια πρωτοφανή εξάρθρωση του πανεπιστημιακού χώρου.

Μολονότι η παρούσα κυβερνητική προπαγάνδα της ΝΔ (όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) επιστρατεύει την υπηρεσιακή αργκό της «αναδιάρθρωσης» των ΑΕΙ, εντούτοις πρόκειται για έναν κάλπικο λόγο, αφού επί της ουσίας μια σειρά δράσεων, νομολογιών και συμφωνιών επιβεβαιώνουν την εξάρθρωση των πανεπιστημίων μέσω άλωσης και ενσωμάτωσής τους στην πολεμική βιομηχανία.

Παράδειγμα εξάρθρωσης είναι η πρόσφατη συμφωνία χορηγίας μεταξύ της αμερικανικής πολυεθνικής εταιρείας οπλικών συστημάτων «Lockheed Martin» - προμηθεύτριας του ΝΑΤΟ - και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), με επίκεντρο το πρόγραμμα υποτροφιών φοιτητών του Τμήματος Αεροδιαστημικής της Σχολής Θετικών Επιστημών.

* * *

Να σημειώσουμε πως αυτή η πρωτόγνωρη «πολεμική χορηγία» από έναν από τους ειδεχθέστερους πολυεθνικούς ομίλους του πλανήτη έρχεται ως συνέχεια δύο δεκαετιών συντονισμένων πρακτικών από πλευράς MIMAC (Στρατιωτικό - Βιομηχανικό - Ακαδημαϊκό Σύμπλεγμα) και ΝΑΤΟ. Πρακτικές που αφορούν προσφορά θέσεων εργασίας σε φοιτητές στις δομές της «πολεμικής βιομηχανίας», όπως και συμμετοχής φοιτητών ή/και νέων ερευνητών σε προγράμματα πρακτικής άσκησης.

Καθώς λοιπόν τα ΑΕΙ μπαίνουν στην υπηρεσία των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, επιβεβαιώνεται η συνολικότερη προσπάθεια μετάλλαξης και στρέβλωσης των ακαδημαϊκών τους χαρακτηριστικών, γεγονός που αποτυπώνεται στη συμφωνία «πολεμικής χορηγίας» του ΕΚΠΑ με τη «Lockheed Martin».

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2024

ΟΙ... «ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ» ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΕΓΗ Οι ξενοδόχοι... «μιλάνε για τη ζωή μας» και το οξυμένο πρόβλημα της στέγης!

 

 

Το τελευταίο διάστημα ο «Ριζοσπάστης» και το 902.gr έχουν δημοσιεύσει μια σειρά από κείμενα που σχετίζονται με το πολύ οξυμένο λαϊκό πρόβλημα που αφορά τη δυνατότητα εύρεσης στέγης, αλλά και προφανώς το κόστος που επωμίζεται η εργατική - λαϊκή οικογένεια και τα παιδιά της, ώστε να έχουν ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους, που ακόμα και αυτό πολλές φορές κινδυνεύουν να το χάσουν από τα κοράκια των τραπεζών και των funds. 

Έχει αναδειχθεί πως και για το συγκεκριμένο πρόβλημα, η «ρίζα» του κακού είναι ακριβώς το γεγονός πως η στέγη και συνολικά οι υποδομές είναι εμπόρευμα που αποφέρει τεράστια κερδοφορία σε μια σειρά από επιχειρηματικούς ομίλους. Έχουν «φωτιστεί» πλευρές που σχετίζονται με τις ίδιες τις πολιτικές της ΕΕ, για την «πράσινη μετάβαση» και τα επιπρόσθετα «πράσινα» χαράτσια σε κατοικίες, που δεν αναβαθμίζονται «ενεργειακά», την πολιτική στήριξης της κερδοφορίας των ξενοδοχειακών ομίλων, τον συνολικό σχεδιασμό για κτιριακές υποδομές που αποκλειστικό τους κριτήριο είναι η διασφάλιση της κερδοφορίας κατασκευαστικών και άλλων ομίλων κ.λπ.