Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» ΓΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΚΑΥΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ.




Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ωραιοκάστρου, δηλώνει για μία ακόμα φορά την έντονη αντίθεσή του στη καύση απορριμματογενών αποβλήτων, ως φθηνό καύσιμο στην τσιμεντοβιομηχανία «ΤΙΤΑΝ» και σε οποιοδήποτε άλλο εργοστάσιο, όπως στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία. Το Δ.Σ. απαιτεί μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας μέσω του Εθνικού Συστήματος Υγείας και της δημιουργίας Κέντρων Υγείας στην περιοχή μας. Αγωνίζεται για την ευρύτερη ανάπλαση του περιβάλλοντος.


          Προσηλωμένη στην εξυπηρέτηση των οικονομικών συμφερόντων, η κυβέρνηση της Ν.Δ., σε συνέχεια της συμφωνίας της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τις τσιμεντοβιομηχανίες, θυσιάζει στο βωμό του κέρδους την υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος. Η χορήγηση της άδειας καύσης, είναι απόφαση βαθιά ταξική, είναι επιλογή της άρχουσας τάξης.



          Η καύση των παραπάνω απορριμμάτων, μεταξύ των οποίων και ανακυκλώσιμα υλικά, θα έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή και εκπομπή οργανικών ενώσεων όπως διοξίνες,φουράνια, οξείδια του αζώτου. Βαρέα μέταλλα, υδροχλώριο, υδράργυρος, μικροσωματίδια άνθρακα. Αυτά προκαλούν καρκίνο, καρδιαγγειακά νοσήματα, διαταραχές στο αναπνευστικό και ουροποιητικό σύστημα, υπέρχρωση δέρματος και υπερτρίχωση, πολυνευροπάθεια, αδυναμία στα κάτω άκρα, αισθητικές διαταραχές (όραση, ακοή, όσφρηση και γεύση), μέχρι και ψυχιατρικές διαταραχές.


          Επισημαίνουμε ότι στη ΒΔ Θεσσαλονίκη υπάρχουν δύο μεγάλα νοσοκομεία και ότι  η περιοχή μας είναι σεισμογενής.


          Ο έλεγχος της εκπομπής ρύπων θα γίνεται από την ρυπαίνουσα εταιρεία ή από άλλες «πιστοποιημένες» ιδιωτικές εταιρείες.


          Επιπλέον θα υπάρχει ο κίνδυνος των αποθηκευμένων καυσίμων, πολλά εκ των οποίων θα μπορούν να εισάγονται από θυγατρικές του «ΤΙΤΑΝ» στο εξωτερικό!


          Πλανάται όποιος νομίζει ότι οι επιπτώσεις της καύσης θα είναι κατά τόπους γιατί ο αέρας δεν γνωρίζει σύνορα και περιοχές. Το γνωρίζουν καλά επιστημονικοί φορείς και ο λαός της Μαγνησίας που εισπνέουν το δηλητηριώδες καυσαέριο της ΑΓΕΤ, γι αυτό και κινητοποιούνται  με κάθε τρόπο.


          Απαιτούμε να σταματήσει κάθε σχετική διαδικασία. Να χρηματοδοτηθεί από το Κράτος η πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων, να προωθηθεί η μηχανική  ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, στη βάση χωριστής συλλογής των υλικών, ηκομποστοποίηση των βιοαπόβλητων, ο  καθορισμός σύγχρονων όρων αποκομιδής με ανανέωση του εξοπλισμού, η υγειονομική ταφή, η μόνιμη και σταθερή δουλειά με συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους στη διαχείριση των αποβλήτων. 


          Αυτά μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο στα πλαίσια ενός ενιαίου κρατικού φορέα, με ολοκληρωμένο κεντρικό σχεδιασμό.


Η καύση των σκουπιδιών και οι μονάδες επεξεργασίας με ΣΔΙΤ, θα μεταφέρουν νέα βάρη  στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων. 


          Απαιτούμε ξεκάθαρες τοποθετήσεις και δεσμεύσεις όλων των εμπλεκόμενων δημοτικών αρχών και της Περιφερειακής Διοίκησης, ενάντια στην καύση. Με δυναμικές κινητοποιήσεις να απαιτήσουν την ανάκληση της αδειοδότησης. Να κριθούν ανεπιθύμητοι η εταιρεία και όλοι εκείνοι που συμφώνησαν ρητά ή σιωπηλά με την καύση. Απαιτούμε να σταματήσει εδώ και τώρα η καύση πετ κοκ και σκουπιδιών από το «ΤΙΤΑΝ» Ευκαρπίας. 


Δεσμευόμαστε ότι ο Δήμος μας θα ενημερώσει τον κόσμο, δεν θα μείνει μόνο στις δικαστικές προσφυγές αλλά θα μπει δυναμικά μπροστά για την αποτροπή παρόμοιων σχεδίων. Προς τούτο, θα συνεργαστεί με όλους τους συλλογικούς φορείς που αντιστέκονται σε όλη την περιοχή της Κ. Μακεδονίας και ευρύτερα.


          Σε κάθε περίπτωση, η επόμενη ημέρα θα βρει το λαό ενωμένο και οργανωμένο ώστε με μαχητικούς, μαζικούς αγώνες να καταφέρουμε την ανάκληση της αδειοδότησης.--


26-6-2020


ΛΑΪΚΗ  ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ