Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024

ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΔΕΥΑ

 


          Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζοντας την πολιτική όλων των κυβερνήσεων στη διαχείριση του νερού που το μετατρέπουν από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα, προχωρά στην πραγματοποίηση συγχωνεύσεων των Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης -  Αποχέτευσης.

        Οι συγχωνεύσεις, είτε συγκροτηθούν περιφερειακές ΔΕΥΑ, είτε σε επίπεδο νομού, στοχεύουν στο να δημιουργηθεί ένα μεγαλύτερο πεδίο στο οποίο μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι θα ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.

        Από το 2024 μπαίνει σε εφαρμογή ο νέος νόμος για την τιμολογιακή πολιτική των ΔΕΥΑ, η οποία θα γίνεται κάτω από τον ασφυκτικό έλεγχο της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) που θα καθορίζει και θα ελέγχει τις τιμολογήσεις των ΔΕΥΑ, θα τις πιστοποιεί, θα αξιολογεί τη διαχειριστική τους επάρκεια, θα τους επιβάλλει υπέρογκα πρόστιμα.

        Οι εξελίξεις αυτές είναι απολύτως αρνητικές. Βρίσκονται στην κατεύθυνση παραπέρα ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών ύδρευσης – αποχέτευσης. Θα οδηγήσουν σε εκτόξευση της τιμής του νερού και των άλλων υπηρεσιών, σε ακόμα χαμηλότερης ποιότητας νερό, ελλιπείς υπηρεσίες και έργα καθώς και σε υποβάθμιση των εργασιακών σχέσεων.

        Για άλλη μία φορά, οι ανάγκες των πολλών για νερό ποιοτικό, σε επάρκεια και σε χαμηλή τιμή, θυσιάζονται μπροστά στους ομίλους που θέλουν να κερδοσκοπήσουν. Οι σχεδιασμοί αυτοί, δεν πρέπει να περάσουν.

        Οι ευθύνες της δημοτικής αρχής Ωραιοκάστρου, σε περίπτωση συμφωνίας, σιωπής ή αδράνειας απέναντι στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, απέναντι στην πολιτική ιδιωτικοποίησης του νερού, θα είναι μεγάλες.

        Το νερό είναι το πολυτιμότερο αγαθό. Πρέπει να βρισκόμαστε σε αγωνιστική ετοιμότητα για να εμποδίσουμε τους σχεδιασμούς τους και να διεκδικήσουμε:

       Να μη συγχωνευθούν οι ΔΕΥΑ. Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

       Κάλυψη από το κράτος της οφειλής της ΔΕΥΑΩ στον δήμο. ΄Εκτακτη οικονομική ενίσχυση που θα καλύπτει την οικονομική επιβάρυνση της ΔΕΥΑΩ από την αύξηση του ενεργειακού κόστους από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως σήμερα.

       Να καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής και να ενταχθούν οι ΔΕΥΑ στους δικαιούχους μειωμένου Ειδικού Τέλους Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, για να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις της τιμής του ρεύματος. ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ.

       Κατάργηση του ΦΠΑ στην τιμή του νερού, φτηνό, ελεγμένο, ποιοτικό νερό. Χρηματοδότηση από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους για την κατασκευή έργων ύδρευσης – αποχέτευσης.

       Κατοχύρωση ότι το νερό αποτελεί δημόσιο αγαθό και δεν εμπορευματοποιείται.

 

                                                              ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ