Τρίτη 26 Μαΐου 2020

ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ Να μονιμοποιηθούν τώρα οι σχολικές καθαρίστριες




Μόνο στα λόγια «αναγνωρίζει» η κυβέρνηση το έργο των σχολικών καθαριστριών, καθώς στην πράξη απορρίπτει το δίκαιο αίτημα για τη μονιμοποίησή τους, όπως προκύπτει από την απάντηση που έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών στην Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ που συζητήθηκε στη Βουλή.
Η πλειοψηφία των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολικών μονάδων εργάζονται με συμβάσεις έργου, δηλαδή ως εργολάβοι του εαυτού τους, με απαράδεκτα χαμηλούς μισθούς και χωρίς συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.


«Αυτό το αίσχος πρέπει να σταματήσει, γιατί εκτός από αντεργατικό είναι και επικίνδυνο», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, ενόψει του ανοίγματος των Δημοτικών Σχολείων από τη Δευτέρα, αλλά και των ανησυχιών για ένα δεύτερο κύμα πανδημίας από το φθινόπωρο. «Μονιμοποιήστε τώρα όλους αυτούς τους ανθρώπους για να έχουν τα σχολεία καθαριότητα» και «κάντε και νέες προσλήψεις», πρόσθεσε.

Σε σχέση με την καθαριότητα των Δημοτικών Σχολείων που θα ανοίξουν από τη Δευτέρα, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, πέταξε το «μπαλάκι» στους δήμους, παραπέμποντας στα ψίχουλα της έκτακτης χρηματοδότησης των 75 εκατ. ευρώ που θα λάβει η Τοπική Διοίκηση για να καλύψει έκτακτες ανάγκες.
Ως προς τη νέα σχολική χρονιά, ο Τ. Θεοδωρικάκος δήλωσε πως «μονιμοποίηση δεν είναι δυνατόν να γίνει» με βάση το Σύνταγμα, επομένως η «λύση» που εξετάζεται σε συνεργασία με τα υπουργεία Παιδείας και Οικονομικών είναι να μετατραπούν οι συμβάσεις έργου σε ορισμένου χρόνου, για να έχουν οι καθαρίστριες «πλήρη εργασιακά δικαιώματα». Όμως, με αυτό τον τρόπο η ομηρία τους θα διατηρηθεί και απλά θα αλλάξει μορφή.

Ο Γ. Δελής τόνισε στη δευτερολογία του πως υπάρχουν πολλά ερωτήματα για το άνοιγμα των σχολείων και την καθαριότητά τους. Σημείωσε δε πως μπορούν να μετατραπούν οι συμβάσεις σε αορίστου χρόνου, με βάση σχετική γνωμάτευση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και του Συμβουλίου της Επικρατείας. «Αυτό το Σύνταγμα δεν έπεσε από τον ουρανό», συμπλήρωσε, υπενθυμίζοντας πως η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ απέρριψαν στην πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση την πρόταση του ΚΚΕ να καταργηθεί η συνταγματική απαγόρευση της μονιμοποίησης συμβασιούχων. Όπως είπε, το «τσάι και συμπάθεια» και τα μεγάλα λόγια «συνιστούν μια πολύ μεγάλη υποκρισία» από τη στιγμή που συνεχίζεται η ομηρία τους.

902gr