Το Σάββατο 25 Γενάρη στις 7 μ.μ., στο Παλαί ντε Σπορ
Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας. Θα ακολουθήσει μια ξεχωριστή συναυλιακή βραδιά, αφιερωμένη στο μεταδικτατορικό προοδευτικό τραγούδι, με θέμα «Αξίζει φίλε να υπάρχεις για ένα όνειρο...».
Οι σπουδαίοι ερμηνευτές Γιάννης Κότσιρας, Βιολέτα Ικαρη, Δημήτρης Μυστακίδης και Νεφέλη Φασούλη ενώνουν το ταλέντο τους και την αγάπη τους για το προοδευτικό τραγούδι και μας παρουσιάζουν μια μοναδική συναυλία, σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Μανόλη Ανδρουλιδάκη.
Ενα αφιέρωμα που σκοπό έχει να ξυπνήσει στους μεγαλύτερους αναμνήσεις από τραγούδια που μας ακολουθούν σε κάθε στιγμή της ζωής μας, ενώ ταυτόχρονα θα προσφέρει στους νεότερους την ευκαιρία να ανακαλύψουν μουσικές και στιγμές από τη μεταδικτατορική εποχή μέχρι σήμερα, τις οποίες ίσως δεν έχουν γνωρίσει ακόμα. Μια συναυλία γεμάτη με τραγούδια που θα μας ταξιδέψουν από εποχή σε εποχή. Τραγούδια που παγιώθηκαν στη συλλογική μνήμη και επηρεάζουν μέχρι και σήμερα νεότερους δημιουργούς.
Η μουσική μπορεί σε διάφορες φάσεις της Ιστορίας να εμπνεύσει, να συγκινήσει, να συνεπάρει, να συντροφεύσει και να εμψυχώσει σε αγώνες, να ενώσει, να γίνει σύμβολο αντίστασης. Το τραγούδι είναι το πιο άμεσο δημιούργημα κάθε λαού, γιατί αντανακλά την αντικειμενική πραγματικότητα πολύ πειστικά, και γι' αυτό προσφέρει πληροφορίες για την κοινωνική Ιστορία κάθε τόπου.
Είναι αναμφισβήτητο ότι το ελληνικό τραγούδι που γεννήθηκε στις δεκαετίες του '60 και του '70 από εμπνευσμένους δημιουργούς, επηρεασμένο από τους κοινωνικούς αγώνες, είχε με τη σειρά του καθοριστική επιρροή στην αφύπνιση και στον αγώνα ενός λαού που, με ανοιχτές ακόμα τις πληγές του Εμφυλίου και των διωγμών που ακολούθησαν, βρέθηκε ξανά να υποφέρει κάτω από τον ζυγό της χούντας.Μετά τη μεταπολίτευση και την πτώση της δικτατορίας, παρατηρήθηκε μια άνθηση του πολιτικού λόγου σε όλες τις μορφές Τέχνης. Στη δεκαετία του '70, επηρεασμένοι από το πολιτικό κλίμα, πολλοί συνθέτες στράφηκαν στο πολιτικό γίγνεσθαι της εποχής, εστιάζοντας τη δημιουργία τους στην πολιτική κατάσταση και συνεισφέροντας έτσι στην άνθηση του πολιτικού τραγουδιού.
Αυτή η τάση αναπτύχθηκε ιδιαίτερα μετά τη μεταπολίτευση, με το πολιτικό τραγούδι να φορτίζεται με έντονο πάθος και να κυριαρχεί την περίοδο 1974 - 1976. Παράλληλα η ποίηση, τόσο η παλαιότερη όσο και η σύγχρονη, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλά μουσικά έργα, με αποτέλεσμα μια πρωτοφανή αύξηση της μελοποίησης ποιητικών κειμένων.
Ενα από τα βασικά χαρακτηριστικά αυτής της εποχής ήταν οι μεγάλες συναυλίες σε ανοιχτούς χώρους, οι οποίες εκτός από σημαντικά μουσικά γεγονότα ήταν και εκδηλώσεις πολιτικής έκφρασης και αντίστασης. Μαζικά πλήθη γεμίζουν στάδια και γήπεδα, τα οποία δονούνται στους ρυθμούς των τραγουδιών του Θεοδωράκη, του Μικρούτσικου, του Λοΐζου, του Λεοντή, του Μαρκόπουλου και άλλων, με ερμηνευτές όπως οι Μαρία Φαραντούρη, Μαρία Δημητριάδη, Νίκος Ξυλούρης, Αντώνης Καλογιάννης, Πέτρος Πανδής, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Χαρούλα Αλεξίου, Γιώργος Νταλάρας, Λάκης Χαλκιάς, Γιάννης Θωμόπουλος, Αφροδίτη Μάνου κ.ά.
Θα συναντήσουμε τον Γιάννη Μαρκόπουλο, βαθύ γνώστη της λαϊκής μουσικής μας παράδοσης αλλά και της ποίησης. Η δεκαετία του '70 είναι ιδιαίτερα γόνιμη για τον συνθέτη. Είναι τα χρόνια που κυκλοφορεί δίσκους - ορόσημα στην ελληνική μουσική δισκογραφία, όπως ο δίσκος «Σεργιάνι στον κόσμο», που περιλαμβάνει το τραγούδι «Παραπονεμένα Λόγια», σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου, το οποίο θα ακουστεί στη συναυλία.
Το τραγούδι κυκλοφόρησε το 1979 και έγινε αμέσως αγαπητό στο ελληνικό κοινό, μέσα από τη μοναδική ερμηνεία του Γιώργου Νταλάρα, που έδωσε στο κομμάτι μια ξεχωριστή δυναμική, αποτυπώνοντας την ουσία του στίχου του Μάνου Ελευθερίου «γιατί τ' άδικο το ζούμε μέσα από την κούνια μας».
Συνεχίζοντας το μουσικό μας ταξίδι στον χρόνο θα βρούμε το πρωτότυπο και βαθιά μελωδικό έργο του Μάνου Λοΐζου. Ενα έργο που παραμένει ανθεκτικό μέσα στον χρόνο, γιατί ακριβώς είναι γνήσιο, πηγαίο και αληθινό. Μετά τη μεταπολίτευση κυκλοφορεί ο δίσκος «Τα Τραγούδια μας» σε στίχους Φώντα Λάδη, που περιλαμβάνει τραγούδια που θα ακούσουμε στη συναυλία, όπως «Πάγωσε η τσιμινιέρα» και «Το δέντρο».
Θα ακουστεί ακόμα η ξεχωριστή μελοποίηση του ποιήματος «Η δική μου η πατρίδα» της Τουρκοκύπριας Νεσιέ Γιασίν, από τον Μάριο Τόκα, τραγούδι που υπήρξε το αποκορύφωμα της μουσικής δημιουργίας του συνθέτη. Η πολιτική εγρήγορση και κοινωνική ευαισθησία του δημιουργού χάρισαν στον λαό ένα έργο που είναι διαποτισμένο από την έντονη λαχτάρα του για κοινή ειρηνική πατρίδα και συμβίωση των Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων. Η συνεργασία του με την Νεσιέ Γιασίν αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της δύναμης της μουσικής και της ποίησης να ενώνουν τους λαούς.
Στα μέσα της δεκαετίας του '80 θα συναντήσουμε τους Χάρη και Πάνο Κατσιμίχα με το «Για ένα κομμάτι ψωμί», τραγούδι που έχει τραγουδηθεί σε απεργιακές συγκεντρώσεις αλλά και σε χώρους όπου αναπτύχθηκαν αγώνες τα τελευταία χρόνια. Ενα τραγούδι που αποτυπώνει με γλαφυρό τρόπο τη βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος και την εκμετάλλευση που υφίσταται ο εργαζόμενος, αφού «Για ένα κομμάτι ψωμί δεν φτάνει μόνο η δουλειά. Για ένα κομμάτι ψωμί πρέπει να δώσεις πολλά».
Ξεχωριστή θέση στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα έχει το μελοποιημένο ποίημα του Κώστα Βάρναλη «Μπαλάντα του κυρ Μέντιου». Ο Κώστας Βάρναλης συνεχίζει μέχρι και σήμερα να επιβεβαιώνει την ιδιότητά του ως μεγάλου επαναστάτη ποιητή και στρατευμένου στα κομμουνιστικά ιδεώδη, καθώς κάποια από τα πιο γνωστά του ποιήματα, όπως η «Μπαλάντα του κυρ Μέντιου», «Ο Οδηγητής» και «Οι Μοιραίοι» τραγουδήθηκαν και αγαπήθηκαν από τον λαό, απαγγέλθηκαν από εργάτες, μπήκαν σε λαϊκά σπίτια.
Η μελοποίηση της «Μπαλάντας του κυρ Μέντιου» από τον Λουκά Θάνο και η σπουδαία ερμηνεία του Νίκου Ξυλούρη απογείωσαν το τραγούδι, κάνοντάς το ένα εμβατήριο μάχης και εφόδου, με το δυνατό πολιτικό μήνυμα και στίχο του.
Η μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση που πραγματοποιεί η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ είναι ένα μόνο δείγμα της πλούσιας πολιτιστικής δραστηριότητας που αναπτύσσει το Κόμμα στην πόλη της Θεσσαλονίκης μέσα στη χρονιά.
Μέσα από τη δραστηριότητα που αναπτύσσουμε, επιδιώκουμε η Τέχνη και γενικότερα ο Πολιτισμός να συμβάλουν στη διεύρυνση του μορφωτικού ορίζοντα, στην πολύπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας του λαού. Γι' αυτόν τον λόγο συνεχίζουμε τους γερούς και ακατάλυτους δεσμούς που έχουμε ως Κόμμα με την Τέχνη και τους καλλιτέχνες, σχέση με βαθιές ρίζες μέσα στην ίδια την Ιστορία του κινήματος στη χώρα μας και του Κόμματός μας. Γνωρίζουμε επίσης ότι ως Κόμμα έχουμε την υποχρέωση να πολλαπλασιάσουμε αντίστοιχες πρωτοβουλίες, να αναδείξουμε το πρωτοπόρο έργο κάθε καλλιτέχνη ο οποίος, με τη στάση του και τα μηνύματα που μεταφέρει στον λαό και στη νεολαία, μπορεί να επιδράσει.
Ραντεβού λοιπόν το Σάββατο 25 Γενάρη στη Θεσσαλονίκη, στις 7 μ.μ. στο Παλαί ντε Σπορ.
Μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ