Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2024

Τι έγινε πραγματικά στο Άμστερνταμ;

 

Ισραηλινοί ξηλώνουν Παλαιστινιακές σημαίες από σπίτια στο Άμστερνταμ
Ισραηλινοί ξηλώνουν Παλαιστινιακές σημαίες από σπίτια στο Άμστερνταμ

 

Τα επεισόδια που έγιναν στο Αμστερνταμ την περασμένη βδομάδα, με δεκάδες χούλιγκανς (;) της Μακάμπι Τελ Αβίβ, έκαναν τον γύρο του κόσμου. Για άλλη μια φορά, όμως, η προπαγανδιστική μηχανή του Ισραήλ και τα Μέσα Ενημέρωσης στις χώρες του ευρωατλαντισμού δούλεψαν στα «κόκκινα», για να κατασκευάσουν την εικόνα μιας τάχα απρόκλητης και αντισημιτικής επίθεσης από κατοίκους της ολλανδικής πρωτεύουσας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, πρέπει κανείς να καταπιεί πολλές παραγράφους με αόριστες κατηγορίες για αντισημιτισμό και μαρτυρίες «τρομοκρατημένων» αξιωματούχων, πριν εμφανιστούν οι πληροφορίες για το πώς φτάσαμε στο εμφανιζόμενο από πολλούς ως «σύγχρονο πογκρόμ».

Βέβαια, τον τόνο έδωσε από την πρώτη στιγμή το ίδιο το κράτος - τρομοκράτης, με τον Νετανιάχου να μιλάει για «φρικτό αντισημιτικό περιστατικό». Από κοντά και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζ. Μπάιντεν, που δήλωσε ότι «οι αντισημιτικές επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών οπαδών είναι κατάπτυστες και απηχούν σκοτεινές στιγμές της ιστορίας όταν οι Εβραίοι διώχθηκαν», ο Ολλανδός πρωθυπουργός που αναπαρήγαγε τα ίδια και υποσχέθηκε ότι «οι δράστες θα εντοπιστούν και θα διωχθούν», όπως και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που είπε ότι «ο αντισημιτισμός δεν έχει καμία απολύτως θέση στην Ευρώπη». Τα υπόλοιπα τα ανέλαβε η ευρωατλαντική προπαγάνδα...

* * *

Ενδεικτικός είναι ο βρετανικός «Guardian», που έγραφε τα ξημερώματα της Παρασκευής 8 Νοέμβρη: «Το Ισραήλ στέλνει αεροπλάνα διάσωσης μετά από επίθεση που φέρεται να δέχθηκαν οπαδοί ποδοσφαίρου στο Αμστερνταμ». Ο τίτλος αυτός δεν κρίθηκε επαρκής και λίγες ώρες μετά άλλαξε σε: «Οι ηγέτες καταδικάζουν τις "αντισημιτικές" επιθέσεις σε Ισραηλινούς οπαδούς ποδοσφαίρου στο Αμστερνταμ».

Αντίστοιχα κινήθηκε μία από τις «ναυαρχίδες» των αμερικανικών ΜΜΕ, η «New York Times»: «Αντισημιτικές επιθέσεις οδηγούν σε πτήσεις έκτακτης ανάγκης για Ισραηλινούς οπαδούς ποδοσφαίρου. Ολλανδοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι οπαδοί δέχθηκαν επίθεση στο Αμστερνταμ μετά την ένταση που προκλήθηκε γύρω από την επίσκεψη ισραηλινής ομάδας». Η αμερικανική εφημερίδα «έθαψε» τα πραγματικά γεγονότα και προώθησε την ψευδή εκδοχή ότι η βία καθοδηγήθηκε από τον αντισημιτισμό.

Αλλο παράδειγμα ήταν το ρεπορτάζ του βρετανικού «Sky News», όπου αρχικά αναφερόταν στη βία και τις προκλήσεις των Ισραηλινών. Το βίντεο διαγράφηκε προσωρινά και όταν επανήλθε επικέντρωνε στην κατηγορία του «αντισημιτισμού». Αλλο βίντεο, του CNN World, αναδημοσίευσε υλικό που κυκλοφόρησε ευρέως στο «Χ», με τη λεζάντα «Ισραηλινοί οπαδοί ποδοσφαίρου ξυλοκοπούνται και τραυματίζονται», παρόλο που το άτομο που βιντεοσκόπησε και δημοσίευσε τη σκηνή διευκρίνισε ότι απεικονίζει οπαδούς της Μακάμπι να επιτίθενται σε έναν Ολλανδό!

* * *

Τι συνέβη πραγματικά στο Αμστερνταμ; Ολα ξεκίνησαν την Τετάρτη, μια μέρα πριν τον αγώνα Αγιαξ - Μακάμπι, όταν ένας σημαντικός αριθμός οπαδών της ισραηλινής ομάδας έφτασαν στην πόλη. Παράλληλα με την άφιξή τους, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Νταμ, διαμαρτυρόμενοι για τη γενοκτονία των Παλαιστινίων. Ομάδες οπαδών της Μακάμπι διέσχισαν ανενόχλητοι την πόλη και επιτέθηκαν στους διαδηλωτές.

Βίντεο έχουν καταγράψει Ισραηλινούς να ξηλώνουν σημαίες της Παλαιστίνης από σπίτια, με την ολλανδική αστυνομία να παρακολουθεί ως θεατής. Σημειώθηκαν ακόμα και συγκρούσεις οπαδών της Μακάμπι με την αστυνομία, η οποία ανέφερε ότι Ισραηλινοί οπαδοί έκαψαν σημαία της Παλαιστίνης και ότι βανδάλισαν ένα ταξί.

Το κλίμα έντασης κορυφώθηκε την επομένη, μέρα του ποδοσφαιρικού αγώνα. Αφότου μέσα στο γήπεδο οι Ισραηλινοί αρνήθηκαν να κρατήσουν ενός λεπτού σιγή για τα εκατοντάδες θύματα των πλημμυρών στη Βαλένθια, ξεχύθηκαν μετά στους δρόμους και καταγράφηκαν να φωνάζουν εμετικά συνθήματα όπως: «Στη Γάζα δεν υπάρχουν πια σχολεία, γιατί δεν υπάρχουν παιδιά», «Γ@@@στε τους Αραβες», «Γ@@@στε την Παλαιστίνη», «Αφήστε τον ισραηλινό στρατό να κερδίσει για να γ@@@ τους Αραβες» κ.ά.

Η ολλανδική αστυνομία κράτησε ξανά στάση ανοχής. Συνόδευσε τους οπαδούς της Μακάμπι σε έναν στόλο λεωφορείων που τους μετέφερε από το στάδιο στα ξενοδοχεία τους. Ωστόσο, ορισμένοι από αυτούς βρέθηκαν αντιμέτωποι με ομάδες Ολλανδών, οι οποίοι αντέδρασαν με τον τρόπο που καταγράφηκε σε πολλά βίντεο.

* * *

Χαρακτηριστική ήταν η καταγραφή των γεγονότων από έναν 13χρονο «ρεπόρτερ», που ακολούθησε με κάμερα τους Ισραηλινούς μετά τον αγώνα: «Κλέβουν μεταλλικούς στύλους από το εργοτάξιο. Φορούν μάσκες. Δεν υπάρχει αστυνομία τριγύρω. Τρέχουν πίσω από τους ανθρώπους τώρα. Επιτίθενται σε περιπολικό της αστυνομίας (...) Κλέβουν ξύλα αυτή τη στιγμή και κυκλοφορούν με ξύλινες σανίδες. Βασικά κυκλοφορούν με όπλα (...) Επίσης, δεν υπάρχει ακόμα αστυνομία πουθενά. Με το ζόρι, μόνο ένα φορτηγάκι. Πού είναι τα άλογα; Υπήρχαν δεκάδες άλογα της αστυνομίας στο στάδιο... τώρα δεν υπάρχει τίποτα! Ενα φορτηγάκι! (...) Είναι εκεί με μεταλλικούς σωλήνες και ξύλα. Ο,τι μοιάζει με ρόπαλο έχουν βρει και περιπολούν με αυτά. Και ό,τι δεν τους αρέσει, ό,τι δεν τους αρέσει θα υποφέρει. (...) Το αστείο είναι ότι, σε σύγκριση με τους χούλιγκανς του Αγιαξ, αυτοί κινούνται μαζί. Μια πολύ συμπαγής ομάδα. Δεν διαχωρίζονται. Τρέχουν ελάχιστα.

Εδώ είναι ένα κτίριο (...) με σημαίες της Παλαιστίνης πάνω του. Ρίχνουν πέτρες στα παράθυρα. Χθες το βράδυ έσκισαν αυτές τις σημαίες και τις έκαψαν. Και τώρα βρισκόμαστε ακριβώς σε αυτό το σημείο ξανά. Δεν θέλουν να μπουν στο (αστυνομικό) λεωφορείο και το άλλο μισό πετάει πέτρες. Ω, οι οδηγοί ταξί. Πάλι τους πετάνε πέτρες (στους οδηγούς)».

Ο ερασιτέχνης «ανταποκριτής» περιγράφει οργανωμένες επιθέσεις από Ισραηλινούς με ...στρατιωτική διάταξη και σχέδιο, που αφήνει πολλά ερωτήματα για το «ποιον» τους. Δεν ξεχνάμε άλλωστε ότι το κράτος - δολοφόνος, σε συνεργασία με ΜΚΟ, προσφέρει ταξιδάκια και εκδρομούλες αναψυχής στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για να ...αποφορτιστούν από τη γενοκτονία και να επιστρέψουν στα δολοφονικά τους καθήκοντα. Μια τέτοια «ομάδα τουριστών» Ισραηλινών άλλωστε επιτέθηκε σε εργαζόμενους και νεολαίους στη Ρόδο που διαδήλωναν την αλληλεγγύη τους στην Παλαιστίνη πριν από περίπου έναν μήνα. Αυτά που είδε όμως ο 13χρονος «ρεπόρτερ» πέρασαν κάτω από τα ραντάρ και μέσα από τους «κόφτες» των μεγαλύτερων ειδησεογραφικών πρακτορείων, που με κάθε αφορμή «ξεπλένουν» το Ισραήλ και τους Ευρωατλαντικούς συμμάχους του.

 

902gr