Σύμφωνα με πρόσφατο έγγραφο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προς τους δήμους τίθεται ότι μπαίνει σε εφαρμογή κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος, Εσωτερικών και Πολιτικής Προστασίας (19.5.2023) που αποθεώνοντας το αφήγημα της ατομικής ευθύνης, μεταφέρει στους ιδιοκτήτες σπιτιών που βρίσκονται μέσα ή κοντά σε δάσος και άλση, την ευθύνη της προστασίας των σπιτιών τους σε περίπτωση πυρκαγιάς στο δάσος.
Η συγκεκριμένη ΚΥΑ υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες αυτών των σπιτιών, στην έκδοση με δικά τους έξοδα «Εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα», καθώς και στη λήψη όλων των μέτρων που προβλέπουν οι διατάξεις όπως «...στην πρόσβαση στο ακίνητο, στη δημιουργία ζωνών προστασίας, στην αποθήκευση υλικών, στον τακτικό καθαρισμό και στην εκπόνηση Σχεδίου Προετοιμασίας Εκκένωσης…».
Έτσι εν ολίγοις, το κράτος μεταφέρει όλη την ευθύνη στους ιδιοκτήτες των ακινήτων, σφυρίζοντας αδιάφορα για τις κρατικές ευθύνες.
Στην ίδια ΚΥΑ οι δήμοι καλούνται «…να καταχωρίζουν σε ειδικό μητρώο τα εν λόγω σπίτια, να συγκροτήσουν τριμελείς επιτροπές, να μεριμνήσουν….. για την έγκαιρη εκπόνηση Εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης…». Φορτώνονται δηλαδή με επιπλέον αρμοδιότητες, τη στιγμή που οι ενισχύσεις των δήμων σε κρατική χρηματοδότηση και προσωπικό συνεχώς μειώνονται.
Για το ζήτημα αυτό έκανε παρέμβαση στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ ο δήμαρχος Πάτρας και μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ, Κώστας Πελετίδης ζητώντας η ΚΕΔΕ να ζητήσει την απόσυρση της ΚΥΑ και τη λήψη μέτρων από το κεντρικό κράτος και γενναία επιχορήγηση των δήμων για πυροπροστασία.
Στην ίδια κατεύθυνση παρέμβαση στον πρόεδρο της ΠΕΔΑ έκανε ο δήμαρχος Καισαριανής και μέλος του ΔΣ της ΠΕΔΑ, Ηλίας Σταμέλος. Το θέμα θέτουν σε μια σειρά δημοτικά συμβούλια της Αττικής οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης».