Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022

Η “ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ” ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2023 ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ

 


Στις 27-12-2022 κατατέθηκαν από τη δημοτική αρχή ο Πρ/σμός, το Τεχνικό Πρόγραμμα και ο Προγραμματισμός Δράσης για το 2023. Για μία ακόμα φορά, καταμεσής των γιορτών, με πρωτοφανείς συνοπτικές διαδικασίες. Με προκαθορισμένο χρόνο συζήτησης 1,5 ώρα για  230 σελίδες! Χωρίς παράταση στους χρόνους ομιλιών, όπως επιτρέπει ο Κανονισμός Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Η διαδικασία εξελίχθηκε με την ανοχή όλων των άλλων συνδυασμών, ενώ τρεις από αυτούς ουσιαστικά απουσίαζαν από την κυριότερη συνεδρίαση του έτους!      

          ΄Αλλος ένας Πρ/σμός υπό την καθοδήγηση του Παρατηρητηρίου Οικονομικής “Αυτοτέλειας” των ΟΤΑ. Σύμφωνα με τις υποδείξεις του Υπουργείου Εσωτερικών για “ρεαλιστικό” προϋπολογισμό.

          Στον Προϋπολογισμό, ότι έχει να κάνει με τις ανάγκες των δημοτών είναι καθηλωμένο ή μειωμένο. Τα περισσότερα από τα έργα, είναι και θα παραμείνουν στα χαρτιά, πολλά ακυρώνονται όπως τα στέγαστρα γηπέδων, το κλειστό κολυμβητήριο, το Λύκειο Καλλιθέας, η Ανάπλαση Λατομικών Χώρων, Δίκτυα Ομβρίων. Παραμένουν τα προβλήματα της ύδρευσης και το αίσχος της έλλειψης δίκτυου αποχέτευσης σε πολλές περιοχές.  

          Το Πράσινο στέλνεται στις εργολαβίες (114.000), η συντήρηση οχημάτων αποκλειστικά σε εξωτερικά συνεργεία, μεγάλο μέρος της κοινωνικής δράσης στον εθελοντισμό και στις Μ.Κ.Ο. 

          Κυριαρχούν οι λογικές της ανταποδοτικότητας, της αποδοχής αρμοδιοτήτων που επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τους δημότες, των ιδιωτικοποιήσεων (ηλεκτροφωτισμός) και του χτυπήματος των εργασιακών δικαιωμάτων (εργαζόμενοι  8 ταχυτήτων). Τα κονδύλια για μισθοδοσία, προδιαγράφουν ελάχιστες ή και καθόλου προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, καμία μονιμοποίηση συμβασιούχων, μηδαμινές αυξήσεις στους μισθούς.

          Η δημοτική αρχή κρατάει μεγάλο ποσοστό της αύξησης των δημοτικών τελών της προηγούμενης διοίκησης. Αντίθετα, ελάττωσε ακόμη περισσότερο τα τέλη στις μεγάλες ιδιοκτησίες.

          Ούτε λόγος γίνεται για την ενίσχυση των δομών Υγείας, Εκπαίδευσης, Παιδικών Σταθμών και ΚΔΑΠ. Καμία αναφορά από τους εισηγητές για τα δεκάδες εκατομμύρια που οφείλουν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ–ΝΔ–ΣΥΡΙΖΑ στον Δήμο. Τίποτα για το κλείσιμο Π.Σ. και ΚΔΑΠ, υπέρ των ιδιωτικών δομών. Λέξη για το ότι το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” δεν βγαίνει με 189.000 ενώ ήταν 205.000.

          Σε έναν Πρ/σμό πλέον των 57 εκατομμυρίων, οι κρατικές επιχορηγήσεις (ΚΑΠ και ΠΔΕ) είναι λιγότερες από 8 εκατ.

          Οι κρατικές επιχορηγήσεις για πυροπροστασία σχολείων (179.000 ευρώ) και για επενδυτικές δαπάνες των σχολείων (218.000), είναι ελάχιστες. Από την άλλη, οι αμοιβές ειδικών συνεργατών (135.000) και υπηρεσίες συμβούλων έργων (234.000), στο μεγαλύτερο μέρος είναι περιττές. Ο Δήμος απαιτεί εισφορές ένταξης στο Πολεοδομικό Σχέδιο, χωρίς καμία μείωση. Δίνει στον ΦΟΔΣΑ τέλος ταφής εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ (ομόφωνα εκτός της Λ.Σ.), χωρίς ουσιαστική πρόοδο στην ανακύκλωση – από την οποία δεν εισπράττει τίποτα. Ενώ από τις εταιρείες διανομής αερίου εισπράττει μόνον 55.000!

          Στην Οικονομική Επιτροπή παρελαύνουν εκατομμύρια ευρώ, στα όρια των απευθείας αναθέσεων. Με βαρύγδουπες εισηγήσεις για “ψηφιακή οικονομία και πράσινη ανάπτυξη”, που στην πραγματικότητα είναι χρήμα για τις επιχειρήσεις και για εργολαβίες. Η Δημοτική Αρχή επιδοτεί με 1.300.000 ευρώ την ΔΗΚΕΩ, μέρος των οποίων δαπανώνται κι αυτά στα όρια των απευθείας αναθέσεων.

          Ειδικά για τις οδούς  ενώ το 2021 προϋπολογίστηκαν πάνω από 1.000.000, έγινε μόνο το 35%.  Φυσικό επακόλουθο, ο δανεισμός που θα βαρύνει τον δήμο από εδώ και πέρα.

          Λόγω των επικείμενων τοπικών εκλογών, η δημοτική αρχή προτείνει επιχορηγήσεις σε συλλόγους και σωματεία 40.000 ευρώ. Προϋπολογίζει δαπάνες για προμήθειες οργάνων παιδικών χαρών και δαπέδων ασφαλείας 678.000 ευρώ.  Η μέχρι τώρα εμπειρία μας είναι ότι τα όργανα αυτά παρότι αγοράζονται πανάκριβα, δεν κρατούν πολύ ….

         Στις υπηρεσίες Κοινωνικής Πολιτικής (Κοινωνικό Παντοπωλείο και Φαρμακείο, Κέντρο Κοινότητας) υπηρετούν 8 εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου. Στις λοιπές υπηρεσίες υπηρετούν 110 με 8μηνες συμβάσεις. Στα Κοιμητήρια 19!

          Χαρακτηριστικό είναι ότι όλοι οι Προϋπολογισμοί δεν εκτελούνται. Για παράδειγμα, ο περσινός εκτελέστηκε μόνον 77% στο σκέλος των εσόδων και μόνον 37% στο σκέλος των εξόδων! Παρά την αναγκαιότητα για κοινωνικές δαπάνες ….

          Η “Λαϊκή Συσπείρωση” ανέδειξε τις πραγματικές προτεραιότητες για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των λαϊκών οικογενειών, για ελεύθερους δημόσιους χώρους, με ευθύνη του κράτους. Ολοκληρωμένη Ανακύκλωση που θα ενισχύει τα έσοδα του δήμου. Για Κέντρα Νεότητας. Στήριξε τα αιτήματα για απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη των πολύτεκνων, άνεργων, των περιστασιακά απασχολούμενων, των μικρών επαγγελματιών, των νέων ζευγαριών. Για σύγχρονους και δωρεάν Βρεφονηπιακούς, Παιδικούς Σταθμούς και ΚΔΑΠ, Ενδοδημοτική συγκοινωνία, Πολυχώρους κλπ.

          Από την άλλη, δεν υπήρξε καμία δημόσια απολογία της διοίκησης για τα έργα που γίνονται με το σταγονόμετρο, με αποσπασματικότητα και τεράστια καθυστέρηση. Για τις βαλτωμένες εργασίες συντήρησης των Σχολείων. Για την υποστελέχωση των υπηρεσιών. Τα δημοτικά όργανα έχουν πάρει διαζύγιο με την πραγματικότητα του δήμου και της ζωής της πλειοψηφίας του λαού που ζει σε αυτόν. Στην ουσία, μόνον η Λ.Σ. αποκάλυψε την αντιδραστική πολιτική και της δημαρχίας Τσακίρη, όλων όσων την ενισχύουν άμεσα ή έμμεσα (τα 9/10 του Δ.Σ.).

          Με βάση τις θέσεις και τις προτάσεις μας, καταψηφίσαμε την πολιτική τους.

          Καλούμε το λαό του δήμου μας, να οργανώσει  την πάλη του, να ενισχύσει τη “Λαϊκή Συσπείρωση”, για τη διεκδίκηση των δικών του αναγκών.


                                                                                                29  Δεκέμβρη 2022


Η “ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2023 ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ

 

          Στην Οικονομική Επιτροπή, στη συζήτηση για το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2023, ήταν απόντες όλοι οι πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων, οι πρόεδροι των ΔΗΚΕΩ και ΔΟΠΠΑΩ, ακόμα και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών!

          Στην Επιτροπή Διαβούλευσης, η κατάσταση ήταν ακόμα πιο θλιβερή.  Πολλές απουσίες, κανένας προβληματισμός, καμία πρόταση για μικρά και μεγάλα θέματα. Μόνη εξαίρεση ο πρόεδρος του ΔΑΣΩ, για ζητήματα του συλλόγου.

          Επί του συγκεκριμένου προγράμματος:

          Στα συνεχιζόμενα έργα και μελέτες παρατηρούμε πως χρονίζουν τόσο η μελέτη για ανάπλαση κεντρικών οδών της έδρας του δήμου, οι μελέτες νομιμοποίησης Κοιμητηρίων και ανέγερσης νηπιαγωγείου στο Δρυμό. Η μελέτη για τον κόμβο Μονόλοφου (21.000 ευρώ), εκκρεμεί από το 2021. 

          Το έργο της αγροτικής οδού Πεντάλοφου είχε προγραμματισθεί το 2017! Η συντήρηση του οδικού δικτύου του δήμου, εκκρεμεί από το 2020. Η γέφυρα Πεντάλοφου–Νεοχωρούδας καθυστερεί από το 2018. Η επέκταση του Γυμναστήριου Δρυμού από το 2019 και το 2ο Δημοτικό Παλαιοκάστρου από το 2018!

          Για τα νέα έργα και μελέτες, η μελέτη “Πρωτοβάθμιου Στατικού Ελέγχου” για 37 σχολικά κτίρια ποσού 228.500 είναι ανεπαρκής, θα έπρεπε να υπάρχει και δευτεροβάθμιος έλεγχος. Οι 37.000 ευρώ για τον Προσεισμικό έλεγχο των σχολείων είναι αστείο ποσό. Το ίδιο οι 179.000 γιά Πυροπροστασία. Η δε ανάπλαση του Λατομείου Παλαιοκάστρου είχε αποφασισθεί από το 2015!

          Στα έργα περιλαμβάνονται επιχορηγήσεις για Αναβάθμιση αγροτικών οδών 500.000, για Ενεργειακή επένδυση 1.000.000,  για Κεντρικό Πράσινο Σημείο 1.075.000. Εργα που θα έπρεπε να εκτελούνται και να ελέγχονται από δημόσιο φορέα.

         Οι συντηρήσεις και διαγραμμίσεις οδών, αποτελούν για τη δημοτική αρχή … έργα! Το ίδιο οι συντηρήσεις σχολείων.

          Τέλος, το Καταφύγιο για τα αδέσποτα, ακόμα περιμένει ενώ λιμνάζουν επιχορηγήσεις 744.000 ευρώ.

          Η Υπηρεσία Τεχνικών Εργων έχει μόνον 16 μόνιμους υπάλληλους, 11 αορίστου χρόνου και 21 συμβασιούχους ΟΑΕΔ (44%). Η διοίκηση δεν παρουσίασε   πόσο κοστίζει στον δήμο η υποστελέχωση αυτής της υπηρεσίας. 

          Επιμένουμε στις προτάσεις μας για Αντιπλημμυρικά ΄Εργα στον Γαλλικό ποταμό, στην πεδιάδα της Μυγδονίας, στην ΒΙ.ΠΕ. Ωραιοκάστρου κ.α. ΄Εργα Αντισεισμικά με τη θωράκιση Σχολείων και Δημόσιων κτιρίων. Κέντρα Νεότητας στις Δ.Ε. Πολυχώρους πολιτισμού. Νέο κλειστό Γυμναστήριο στην έδρα του δήμου. Στέγαστρα και αποδυτήρια γηπέδων. Ενδοδημοτική συγκοινωνία και χώρους στάθμευσης. Συγκοινωνιακοί κόμβοι. Διαπλάτυνση των οδών Ωραιοκάστρου – Μελισσοχωρίου και Ωρ/στρου – Νεοχωρούδας, με πεζοδρομήσεις. Κατάλληλες στάσεις λεωφορείων κλπ. Ο φωτισμός να επανέλθει στη δημοτική διαχείριση. Κυρίως, να διεκδικήσουμε τη  δημιουργία Κέντρου Υγείας.

                                                                                                        29-12-2022

ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ