Σάββατο 20 Ιουνίου 2020

Νέα μαζική κινητοποίηση ενάντια στην καρκινογόνα καύση απορριμμάτων (VIDEO - ΦΩΤΟ)




Νέα μαζική και μαχητική κινητοποίηση, με συγκέντρωση, πορεία και συναυλία στην Ευκαρπία, πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα κάτοικοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πρωτοβουλίας 128 Συλλόγων, Σωματείων και φορέων ενάντια στη βλαβερή καύση απορριμμάτων RDF - SRF στο εργοστάσιο του «ΤΙΤΑΝ».

Απαίτησαν από την κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία αδειοδοτείται η καύση απορριμμάτων στο «ΤΙΤΑΝ» και να πάρει μια σειρά μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού και του πολλαπλά επιβαρυμένου περιβάλλοντος της περιοχής από τις ρυπογόνες βιομηχανίες.

Μέσα από τη μαχητική αγωνιστική και μουσική διαμαρτυρία, έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα ανεχθούν να γίνουν οι γειτονιές τους θάλαμος αερίων, δεν θα θυσιάσουν την υγεία και το μέλλον των παιδιών τους για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.


Στην κινητοποίηση συμμετείχε, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στο δίκαιο αγώνα, ο Λεωνίδας Στολτίδης, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος (δείτε ΕΔΩ δήλωσή του).

Στη συγκέντρωση, στην πλατεία της Ευκαρπίας μίλησε η Φωτεινή Κοκόνη, καρδιοχειρουργός, μέλος του Συλλόγου Γυναικών Σταυρούπολης. Τόνισε ότι «δεν μπορούν να κρυφτούν οι ευθύνες διαχρονικά όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, οι οποίες νομοθέτησαν μια πολιτική με κοινό παρονομαστή τα κέρδη και όχι την υγεία των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτή η πολιτική επιβάλλεται από την ΕΕ, έγινε νόμος του κράτους στο όνομα της "πράσινης" ανάπτυξης. Μάλιστα, η προηγούμενη κυβέρνηση,λίγες μέρες μόνο πριν τις βουλευτικές εκλογές, πέρασε τα σχετικά για την αδειοδότηση των τσιμεντοβιομηχάνων. Επειδή και σε επίπεδο ΕΕ "θεσμοθετήθηκε", επιδοτείται και ενισχύεται η καύση των σκουπιδιών, είναι ήδη νόμος, οι δικαστικές προσφυγές αποτελούν όχι μονάχα χάσιμο χρήσιμου χρόνου για εμάς που αντιπαλεύουμε την καύση, αλλά απεναντίας με τις χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες αποκτούν το χρόνο, που χρειάζονται, για τη μονιμοποίηση της πρακτικής τους. Να ξεσηκωθούμε! Να μην τους αφήσουμε! Με τον αγώνα μας όλοι μα όλοι μαζί να τους σταματήσουμε!».

Επίσης, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις από την καύση SRF/RDF στην υγεία του λαού και το περιβάλλον και στο πλαίσιο πάλης που προβάλουν οι 128 φορείς μέσα από τον πολύμορφο αγώνα που βρίσκεται σε εξέλιξη και θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα.

Οι φορείς παλεύουν για κατάργηση της βλαβερής καύσης απορριμμάτων και των νόμων που την επιτρέπει και την προωθεί. Μεταξύ άλλων διεκδικούν δημιουργία δημόσιου και για όλους δωρεάν προσβάσιμου πολυδύναμου Κέντρου Υγείας στο Δήμο Παύλου Μελά, με όλες τις ειδικότητες και τον απαραίτητο εξοπλισμό για την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, για τη συνεχή παρακολούθηση και έλεγχο της υγείας του πληθυσμού, για τη συνεχή εκπόνηση επιδημιολογικών μελετών, που είναι απαραίτητες για τον προσανατολισμό της ιατρικής φροντίδας. Επίσης, ζητούν άμεσα να δημιουργηθούν σταθμοί μέτρησης των ρύπων σε 24ωρη βάση όχι μόνο στις περιοχές πέριξ του «ΤΙΤΑΝ», αλλά και σε περισσότερες, ακόμα και σε αυτές που θεωρούνται γεωγραφικά απομακρυσμένες, σε όλη τη Θεσσαλονίκη, λόγω και της συνολικής επιβάρυνσης στη Δυτική Θεσσαλονίκη. (δείτε ολόκληρη την ομιλία της Φ. Κοκόνη σε συνημμένο αρχείο στο τέλος της είδησης)

Στη συνέχεια, ο Μιχάλης Σπάσος, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Ευκαρπίας, αναφέρθηκε στην ιστορική διαδρομή του αγώνα του λαού της περιοχής, που εδώ και πάνω από μια δεκαετία παλεύει ενάντια στη ρύπανση από την τσιμεντοβιομηχανία «ΤΙΤΑΝ», που χρόνο με το χρόνο κλιμακώνεται με τη στήριξη κυβερνήσεων και περιφέρειας. Επίσης, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της πολιτικής καύσης απορριμμάτων στην υγεία του λαού.

Ακολούθησε μαχητική πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους της Ευκαρπίας, που σάλπισε κάλεσμα ξεσηκωμού με συνθήματα όπως: «Για την κερδοφορία καρκίνος και ασφυξία, καμιά θυσία για την πλουτοκρατία», «Τέρμα πια στις αυταπάτες, ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες», «Υγεία και ζωή μετράνε σε ευρώ, απάντηση με οργάνωση και ξεσηκωμό», «Μας πνίγουν στον καρκίνο, μας κλέβουν τη ζωή, οργάνωση και αγώνας για την ανατροπή».

Η πορεία κατέληξε στην πλατεία όπου ξεκίνησε η συναυλία, με τη συμμετοχή καλλιτεχνών της Θεσσαλονίκης που συστρατεύονται στον αγώνα ενάντια στην καύση απορριμμάτων.

Πριν τη συναυλία, ο Γιώργος Λέτσιος, από την Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, μετέφερε την πείρα από τον αγώνα του λαού του Βόλου, αλλά και τις επιπτώσεις που ήδη γίνονται ορατές στην ατμόσφαιρα και συνολικά το περιβάλλον της περιοχής.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί εκπροσώπων φορέων και Σωματείων που συσπειρώνονται στην Πρωτοβουλία.

Στη μαχητική μουσική διαμαρτυρία συμμετείχαν οι εκλεκτοί καλλιτέχνες: Βασίλης Πρατσινάκης, Αντώνης Κουμανδράκης, Γιάννης Φιλιππουπολίτης, Έλσα Μουρατίδου, Γιώργος Αετόπουλος, Δημήτρης Αλιστρατινός, Κώστας Γκρανόπουλος, Κώστας Γκούβας, Νίκος Ταλέας, Γιάννης Χαραλαμπίδης, Βασίλης Κοτρώτσος, Μωυσής Σισμανίδης, Στέλλα Χαρίνα, Παναγιώτης Σταυρουλάκης και το μουσικό σχήμα του Γιάννη Στράτου «RastMagam», με μαθητές της Ευκαρπίας.